Flaó
sponsored links
A Baleár-szigetek tipikus édessége ez a könnyû kis túró-, avagy sajttorta, bár eredetileg kecskesajttal készítették. Ilyen desszertet gyártott a csapat, mikor Ami fõzõbuliján volt szerencsém részt venni tavaly nyáron. Akkor említettem a csajoknak, hogy ettem ilyet ezer éve egy spanyolországi kiránduláson, és emlékeim szerint nagyon nem olyan volt, mint a fõzõiskola receptje. Az ott kapott leírás alapján egy száraz, tömör valami lett a sütibõl, nem mondom, nem volt az rossz, de mégsem az igazi. Megígértem akkor Aminak, hogy én is tesztelek valami autentikus receptet, végül most sikerült erre egy kis idõt szakítanom.
Tanulmányoztam szokás szerint a témát, így elég sok verziót találtam ehhez is. Alapjáratban rengeteg ánizst használnak a tésztához, sõt még egy kis ánizslikõrrel is megfejelik. A célom az volt, hogy az ánizs ne nyomja el lehetõleg a menta ízét, és legyen minél könnyedebb, lágyabb a töltelék, így aztán megint egy saját ízlésemre formált receptet írok most itt le. Nekem nagyon bejött, remélem azoknak is ízleni fog, akik az eddigi receptjeimben nem csalódtak. 20 cm-es pitesütõ formában készítettem, a tésztát félig-meddig kézzel nyomkodtam bele, mert olyan sûrûbb típusú, nem egy lágy pitetészta. Eredetileg a tésztában nincs cukor és olivaolajat használnak hozzá, de nekem így jobban ízlik és punktum. :)
A fûszerezésnél szerintem sikerült eltalálni az ánizs és a menta arányát úgy, hogy kellemes, frissítõ ízt kapjak. Jó kis magyar túrót használtam hozzá, plusz egy kis tejfölt, hogy lágyítsam a textúráját, tojásból is kevesebbet, hogy az se kösse meg túl tömörre.
Incsike-fincsike...
Flaó
Hozzávalók 20 cm-es formához: ...