Flammkuchen, tarte flambée, elzászi lepény
sponsored links
Ahogy közeledik a karácsony és készülünk az ünnepre, tervezgetjük az ajándékokat, a menüt, sütiket, úgy jut egyre kevesebb idõ minden egyéb dologra, így a fõzésre is. Igyekszem gyorsan elkészíthetõ, de azért minél laktatóbb ételeket beiktatni étrendünkbe.
Ezer éve terveztem, hogy megsütöm ezt a lepényt. Elõször a Plus szupermarketekben találkoztam vele a mirelit részlegen, ahol pizzásdoboz-szerûkben várakoztak lefagyasztva. Akkoriban már ismertem és nagyon szerettem a mi magyar töki pomposunkat, viszont a franciás változatát, a hihetetlenül vékony tésztájú elzászi lepényt még nem. Már akkoriban sem volt túl olcsó ez a Plus-ban kapható lepényke - azért csak lepényke, mert én egyedül meg tudtam enni egy egészet - , viszont az elsõ kóstolás után menthetetlenül beleszerettem. Amikor tudtam, vásároltam belõle. Aztán eltûnt a Plus, beleolvadt a Spar-ba és vele együtt eltûnt ez a finomság is. Legutóbb a Lidl-ben találkoztam vele, de horror áron és ez adta a végsõ löketet ahhoz, hogy nekiálljak és én magam megsüssek belõle akkora adagot, amekkorát csak szeretnék.
Ez az elzászi lepény akkor laktató, ha sok készül belõle. Kevésnek nem is érdemes nekiállni, mert pillanatok alatt elfogy. Nagyon vékonyra kell nyújtani a tésztát, szinte több rajta a feltét ...