Flammeküeche

2012-07-13

sponsored links

Elzászi hagymás-szalonnás lepény

Az utóbbi egy-két napban úgy lehûlt az idõ, hogy rendesen fázni kezdtem (amit köztünk szólva nem nagyon bánok, elegem van már a kánikulából), így megkívántunk valami olyan ételt, amit kivételesen nem kell jégbe hûteni evés elõtt. Az idõzítés éppen jó volt, mert az esõvel és széllel együtt érkezett meg a napokban rendelt szépséges szakácskönyvem, ami az elzászi konyha jellegzetes ételeibõl ad ízelítõt. Csodálatosan szép kivitelû könyvsorozat, mindegyik része olyan mint egy-egy napló, ami a múlt századból maradt a padláson, szakadt, pecsétes, és kézírásos, és tele van kipróbált, hagyományos receptekkel az adott régió népi konyhájából. A bretagne-i nyaraláson bukkantam rá az egyik példányra, rögtön beleszerettem, és szeretném szép lassan beszerezni majd mindegyiket, mert a polgári konyha mellett nagyon érdekelnek Franciaország tájegységeinek jellemzõ ételei is.

A legelzászibb étel amit én is ismerek, és amihez volt is itthon minden hozzávaló, az a flammeküeche, ez a tejfölös-hagymás-szalonnás lepény, igazi férfiétel, szó szerint "lángokban sült"-et jelent, és hagyományosan kemencében sütik, amiben valami egészen fantasztikus füstös ízt kap, és általában este, sörözgetés mellé szolgálják fel. Persze délben, sütõben sütve, ebédként fogyasztva is elég jó, ámbátor a sör nemigen nélkülözhetõ köretként...

Hozzávalók: ...

Folytats a blogon ... larevuerose.blogspot.com/2012/07/flam...

sponsored links

Keres?s