Flamigo süti

2017-07-21

sponsored links

Flamingo süti

Minden bizonnyal a nyár egyik legmenõbb desszertjét látjátok most, ugyanis a flamingó-õrületbõl a sütik sem maradhatnak ki! Nos, kinél lesz legközelebb kerti parti?:)

Ez esetben nem is csak a dekoráció, hanem maga a süti a flamingós! Pontosabban a színe. Ki sem találnátok, hogy mitõl… Császárkörte aromától! Ugye-ugye, nekem sem ez lett volna az elsõ tippem, sem az elsõ dolog, amit leveszek a boltban a polcról. Az illata meglehetõsen ijesztõ felbontáskor, a tészta gyúrása közben, sõt még sütéskor is, de aggodalomra semmi ok, amint kihûl a lap, el is illan, csak a csodás szín marad! Õsrégi receptrõl van szó, még a nagymamámnak is megvolt valahol, kézzel írva, vatta süti néven, rá is csodálkozott, hogy ezt most hogy találtam meg… Kis alakítgatás után végül citromkrémet készítettem hozzá, hogy egy üde nyári desszert kerekedjen belõle, ami bármelyik nyári bulin megállja a helyét. Természetesen csakis flamingós dekorációval:)

Hozzávalók

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 4 ek. porcukor
  • csipet só
  • 10 g szalakáli
  • 1 ek. zsír
  • 1 tojás
  • 30 ml császárkörte aroma
  • 1 dl tej

Krém:

  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 8 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 25 dkg vaj

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, a szalakálit és összekeverjük.
  2. Az aromát a tejjel elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk a nedves hozzávalókat a lisztes keverékhez: a zsírt, a tojást és az aromával elkevert tejet, majd ruganyos tésztává gyúrjuk. (az aromának meglehetõsen erõs, kicsit körömlakk lemosóra emlékeztetõ illata van, de aggodalomra semmi ok:))
  4. A tésztát 3 egyenlõ részre osztjuk.
  5. 20×30 cm-es téglalapokká nyújtjuk (én egybõl a sütõpapíron nyújtottam, így nem kell azzal bajlódni, hogy átemeljük)
  6. Egy tepsi hátuljára sütõpapírt terítünk és ráhelyezünk egy tésztalapot. Villával több helyen megszurkáljuk.
  7. 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol a lapok egyenként 5-6 perc alatt meg is sülnek.
  8. Megvárjuk míg teljesen kihûlnek.
  9. Addig elkészítjük a krémet: a citromokat nagyon alaposan megmossuk, majd a héjukat lereszeljük, levüket pedig kifacsarjuk.
  10. Egy hõálló tálba tesszük a citromok levét és héját a cukorral, majd gõz fölött elkezdjük melegíteni, míg a cukor fel nem olvad.
  11. Ekkor hozzáadunk 3 dkg vajat és megvárjuk, míg elolvad.
  12. Hozzáadjuk a tojásokat is, majd folyamatos kevergetés mellett, gõz fölött sûrûre fõzzük.
  13. Megvárjuk, míg teljesen kihûl.
  14. Ha a krém már szobahõmérsékletû, a felkockázott, puha vajat darabonként botmixerrel hozzákeverjük.
  15. A krémet két részre osztjuk és elsimítjuk két kihûlt tésztalap tetején.
  16. A lapokat egymásra rétegezzük és egy éjszakára hûtõbe tesszük.
  17. Másnap tálalás elõtt szeleteljük.


Folytats a blogon ... sutidoboz.hu/flamigo-suti/

sponsored links

Keres?s