Fitness zsemle
sponsored links
Mostanában kenyér helyett inkább péksütiket, kifliket vagy zsemléket sütök. Valahogy jobban szeretjük és úgy gondolom még, ha ugyanúgy készül, mint a kenyér mégis más íze van. Könnyen készíthetõ belõle valamilyen szendvics és jó meg lehet pakolni friss tavaszi zöldségekkel.
Ez a zsemle abszolút fehér liszt mentes, tele van egészséges összetevõkkel, ami reggel elég energiát ad ahhoz, hogy elkezdjük a napot. Tízórait se felejtsük el, vigyünk magunkkal valamilyen gyümölcsöt, vagy kekszet, mert a napi 5 étkezést érdemes betartani, így könnyebben kibírjuk vacsoráig és este sem esszük ki a hûtõt. :)
Fitness zsemle
Hozzávalók (8 db):
300 g tk. tönköly búzaliszt
100 g zabliszt
50 g zabkorpa
1 dl langyos tej
1 tk. méz
25 g élesztõ
kb. 1,5 dl langyos víz
1 kk. só
25 g olvasztott vaj
Tetejére:
1 tojás
zabpehely
Elkészítés:
A langos tejbe morzsoljuk bele az élesztõt és keverjük el benne a mézet, majd hagyjuk felfutni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a zabkorpát, a sót és a felfuttatott élesztõt. Dagasszunk belõle rugalmas, de nem túl lágy tésztát úgy, hogy folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet illetve, amikor már jól összeállt, akkor az olvasztott vajat. Jól dolgozzuk bele, majd kelesztõ tálba pihentessük 40-45 percig. Ezután gyúrjuk át, osszuk 8 egyenlõ részre, majd formázzunk zsemléket belõle.
Tegyük sütõpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és kelesszük duplájára.
Melegítsük elõ a sütõt 180°C-ra.
Kenjük meg a zsemlék tetejét a felvert tojással, szórjuk meg zabpehellyel, majd tegyük a sütõbe 20-25 percre. Rácsra téve hagyjuk kihûlni.
Egy picit morzsálódós lesz, de nagyon finom magába is!
Ez a zsemle abszolút fehér liszt mentes, tele van egészséges összetevõkkel, ami reggel elég energiát ad ahhoz, hogy elkezdjük a napot. Tízórait se felejtsük el, vigyünk magunkkal valamilyen gyümölcsöt, vagy kekszet, mert a napi 5 étkezést érdemes betartani, így könnyebben kibírjuk vacsoráig és este sem esszük ki a hûtõt. :)
Hozzávalók (8 db):
300 g tk. tönköly búzaliszt
100 g zabliszt
50 g zabkorpa
1 dl langyos tej
1 tk. méz
25 g élesztõ
kb. 1,5 dl langyos víz
1 kk. só
25 g olvasztott vaj
Tetejére:
1 tojás
zabpehely
Elkészítés:
A langos tejbe morzsoljuk bele az élesztõt és keverjük el benne a mézet, majd hagyjuk felfutni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a zabkorpát, a sót és a felfuttatott élesztõt. Dagasszunk belõle rugalmas, de nem túl lágy tésztát úgy, hogy folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet illetve, amikor már jól összeállt, akkor az olvasztott vajat. Jól dolgozzuk bele, majd kelesztõ tálba pihentessük 40-45 percig. Ezután gyúrjuk át, osszuk 8 egyenlõ részre, majd formázzunk zsemléket belõle.
Tegyük sütõpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és kelesszük duplájára.
Melegítsük elõ a sütõt 180°C-ra.
Kenjük meg a zsemlék tetejét a felvert tojással, szórjuk meg zabpehellyel, majd tegyük a sütõbe 20-25 percre. Rácsra téve hagyjuk kihûlni.
Egy picit morzsálódós lesz, de nagyon finom magába is!