Finomítatlan nádcukor
sponsored links
A mai cukorfóbiás világban nem számíthat sikerre egy a nádcukor pozitívumairól szóló bejegyzés, de hát nem elõször megyek szembe a trendekkel. Lehet, hogy most sokan meglepõdnek, de a cukrot nem a gyárakban állítják elõ, itt csak a ballasztanyagoktól tisztítják meg. A növények leveleiben található kloroplasztiszok a tulajdonképpeni cukorgyártók: széndioxidból és vízbõl a napfény energiájával cukrot és oxigént állítanak elõ - ez a fotoszintézis. A keletkezett cukor leggyakrabban keményítõvé átalakulva raktározódik, de néha cukorként tárolódik a növény bizonyos részeiben: gyökér (cukorrépa), szár (cukornád), gyümölcs (ezért lehet például cukor hozzáadása nélkül édes lekvárt fõzni a szilvából).
Bár már az ókorban is ismerték a cukornádat és az ebbõl készült nádszirupot, de még az újkorban is drága luxusterméknek számított a nádcukor.
A cukornád nagy mennyiségû cukrot képes raktározni rostos szárában, aki kóstolt már frissen préselt cukornádlevet, az tudja mirõl beszélek.
A cukornád kisajtolt levét sziruppá forralják, majd a kikristályosodott cukorkristályokat leszûrik. A megszárított végtermék a ...