Finom citrom kocka meyer citromból
sponsored links
Az idén végre sikerült meyer citromot beszereznem, tavaly ugyanis hiába tettem tûvé érte mindent, egyetlen árválkodó darabot sem találtam az üzletekben, de még a piacon sem. Most viszont meyer citrom dömping van, így végre süthettem egy finom, krémes sütit. Fõleg nyáron nagy kedvenceim a citromosak, de azért télen is nagyon jól tudnak ám esni. Ilyenkor még inkább vágyuk az üde ízekre, a harsány, jó kedvre derítõ színekre. Nagyon egyszerû elkészíteni, egy elõsütött omlós-ropogós tésztakéregre kerül a sûrû citrusos töltelék, hogy visszatolva a sütõbe mennyei finomsággá álljon össze. Aki szereti a kissé fanyar ízvilágot, az tegyen egy próbát vele.
Inspiráció: innen
Elkészítési idõ: 60 perc
Hozzávalók:
tészta:
25 dkg puha vaj
13 dkg cukor
25 dkg liszt
csipet só
töltelék:
2 (meyer) citrom
2 tojás
25 dkg cukor (nálam 20 dkg)
3 ek liszt
csipet só
Elkészítése:
1. A vajat habosra kikeverjük a cukorral, hozzáadagoljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, tésztává gyúrjuk.
2. Egy kb 20x20 cm-es sütõformát vagy tepsit kikenünk vajjal, belenyomkodjuk a tésztát, elõmelegített 180 -os sütõben kb 20 percig sütjük, míg enyhén megbarnul a széle. Hagyjuk kicsit kihûlni.
3. A citromokat meleg vízben megmossuk, szárazra töröljük, a héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk.
4. A töltelékhez elkeverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a sót, lisztet, a végén beledolgozzuk a citrom levét és héját.
5. A citromos keveréket a még langyos tésztára öntjük, visszatoljuk kb 30 percre a sütõbe. Mikor kivesszük, lehet, hogy a közepe még kicsit remegõs, de ahogy hûl, meg fog szilárdulni.
6. Hagyjuk teljesen kihûlni, majd kockákra szeleteljük.
7. Tetejét megszórjuk porcukorral.