Finn vajas pulla
sponsored links
Már nem is tudom, mióta vár ez a szegény recept a sorára. Annak idején Kisildi és HajniZoli is elkészítette Ildikó receptjét, és igen, én is beálltam a sorba. A recepthez Ildikó blogjában fázisfotókat is megnézhettek.
Különlegessége, hogy nagyon sok kardamont tartalmaz, valamint Ildikótól azt is megtudhattuk, hogy a délutáni kávé mellé fogyasztják a finnek leginkább. Köszi a receptet Ildikó!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg. búzaliszt
- 10 dkg. cukor
- 1 db. vanília rúd kikapart belseje (opcionális)
- 10 dkg. vaj
- 2 dl. tej
- 3 dkg. élesztõ
- 1 egész tojás
- 1 PÚPOZOTT evõkanál õrölt kardamon
- 1 csipet só
A szóráshoz:
- 5 dkg. kristálycukor
A töltelék:
- 5 dkg. vaj
A kenéshez:
- 1 felvert egész tojás.
Elkészítés:
Az élesztõt egy kevés cukorral a tejben felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, majd kihûtjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a nagy evõkanál kardamont, majd a tojást. Végül ráöntjük az olvasztott vajat és a tejben felfuttatott élesztõt és szép hólyagos tésztát dagasztunk.
A tésztát 30 percet meleg helyen kelesztjük, szép nagyra fog nõni.
Ha megkelt a tészta kétfelé osztjuk, majd rudakat sodrunk belõle.
A rudakat egyenlõ részekre osztjuk, amiket lisztezett felületen átgyúrunk és pici gömböket formázunk belõlük.
A gombócokat egy sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a mutatóujjunkkal a gömb közepébe egy üreget készítünk.
Ezután lekenjük a gömbök felületét tojással.
A tölteléknek való vajat kivesszük a hûtõbõl, majd hideg késsel annyi kis téglatestet vágunk belõle, ahány tésztagombócunk van.
A vajdarabokat bedugjuk az ujjunkkal kialakított üregbe, majd kissé belenyomkodjuk.
Jó sok vajat tömjünk a lyukba! Ezután minden pulla tetejére 1-1 hatalmas teáskanálnyi kristálycukrot kanalazunk. Ezt a cukrot nem kell sajnálni, hiszen miközben a vaj olvad és kissé lecsurog a pulla oldalán viszi magával a cukrot is, ami szépen rásül majd a tészta tetejére!
Jó sok vajat tömjünk a lyukba! Ezután minden pulla tetejére 1-1 hatalmas teáskanálnyi kristálycukrot kanalazunk. Ezt a cukrot nem kell sajnálni, hiszen miközben a vaj olvad és kissé lecsurog a pulla oldalán viszi magával a cukrot is, ami szépen rásül majd a tészta tetejére!
A tésztát nem kelesztjük tovább, hanem rögtön betesszük a hideg, de 180 C fokra állított sütõbe, ahol 15 percig sütjük!
a megsült a tepsiben hagyjuk kihûlni, hogy a vaj ne tudjon össze-vissza csorogni.
Nekem kicsit több idõ kellett, mint 15 perc, de minden sütõ más. :)
Jó étvágyat! :)