Fincsiii
sponsored links
Szóval az úgy volt, hogy január végén elmentünk egy kínai holdújév ünneplésre, és ott mindenféle finomságokat kóstoltunk, köztük pl. kimchit.
Mondanom nem kell talán: imádjuk a csípõset, így ez is rögtön nagy kedvenc lett.
Keresgéltem a neten recepteket, hát tudom, hogy tradicionálisan halszószt meg rákhúst is szoktak beletenni, de mivel jómagam vega vagyok, itthon egy vegán változatot készítettem el, ez a recept fog most következni - az én interpretációmban.
Jut is errõl eszembe: bekészítek egy újabb adagot, ezt nem lehet megunni :)
A receptek szerint jégcsapretek kell hozzá, de "természetesen" szinte mindig és mindenhol lehet kapni jégcsapretket, amikor viszont nekem kellett volna, nem találtam sehol, ergo maradtam a hónaposreteknél, de szerintem ezzel is tökéletes :)
Hozzávalók:
- egy kis fej kínai kel
- 6-8 gerezd fokhagyma
- egy jégcsapretek
- 4-5 szál újhagyma
- 2 centi gyömbér
- sárgarépa ízlés szerint (ez elvileg nem kell bele, de szerintem nem rontotta el)
- fél csésze só
- 1/3 csésze koreai csípõs paprika (vagy csilipehely és -por)
- 1 ek. nádcukor
- 4 ek. rizsecet
- 3 ek. szójaszósz
- víz
Elkészítés:
A kínai kelt darabokra tépkedjük vagy 1-2 centisre vágjuk, majd sózzuk, és annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi. 8-10 órán át, vagy akár egy egész napon át is áztathatjuk. Másnap a retket és a répát megtisztítjuk, és gyufaszál vastagságúra vágjuk. A káposztához adjuk, és kicsit ezekkel együtt is áztatjuk a káposztát, majd a zöldségeket átmossuk és leszûrjük róluk a vizet. Az egyveleget összekeverjük a megtisztított, lereszelt gyömbérrel és a zúzott fokhagymával. A szójaszószból, ecetbõl, cukorból és paprikából öntetet készítünk, ezzel nyakon öntjük a zöldségkeveréket, és az egészet egy nagyobb befõttes üvegbe töltjük. 1-2 nap után már megkóstolhatjuk, ezután hûtõben akár 1-2 hónapig is eláll.
Mondanom nem kell talán: imádjuk a csípõset, így ez is rögtön nagy kedvenc lett.
Keresgéltem a neten recepteket, hát tudom, hogy tradicionálisan halszószt meg rákhúst is szoktak beletenni, de mivel jómagam vega vagyok, itthon egy vegán változatot készítettem el, ez a recept fog most következni - az én interpretációmban.
Jut is errõl eszembe: bekészítek egy újabb adagot, ezt nem lehet megunni :)
A receptek szerint jégcsapretek kell hozzá, de "természetesen" szinte mindig és mindenhol lehet kapni jégcsapretket, amikor viszont nekem kellett volna, nem találtam sehol, ergo maradtam a hónaposreteknél, de szerintem ezzel is tökéletes :)
Hozzávalók:
- egy kis fej kínai kel
- 6-8 gerezd fokhagyma
- egy jégcsapretek
- 4-5 szál újhagyma
- 2 centi gyömbér
- sárgarépa ízlés szerint (ez elvileg nem kell bele, de szerintem nem rontotta el)
- fél csésze só
- 1/3 csésze koreai csípõs paprika (vagy csilipehely és -por)
- 1 ek. nádcukor
- 4 ek. rizsecet
- 3 ek. szójaszósz
- víz
Elkészítés:
A kínai kelt darabokra tépkedjük vagy 1-2 centisre vágjuk, majd sózzuk, és annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi. 8-10 órán át, vagy akár egy egész napon át is áztathatjuk. Másnap a retket és a répát megtisztítjuk, és gyufaszál vastagságúra vágjuk. A káposztához adjuk, és kicsit ezekkel együtt is áztatjuk a káposztát, majd a zöldségeket átmossuk és leszûrjük róluk a vizet. Az egyveleget összekeverjük a megtisztított, lereszelt gyömbérrel és a zúzott fokhagymával. A szójaszószból, ecetbõl, cukorból és paprikából öntetet készítünk, ezzel nyakon öntjük a zöldségkeveréket, és az egészet egy nagyobb befõttes üvegbe töltjük. 1-2 nap után már megkóstolhatjuk, ezután hûtõben akár 1-2 hónapig is eláll.