Financiers - mandulás habcsók meggyel
sponsored links
A financiers õrölt mandulából vagy mandulalisztbõl készült könnyû, habos, belül lágy francia aprósütemény. Tradicionálisan téglalap alakú formákban sütik, de ma már más tartlets formák is használatosak.
A sütemény nevének eredetét illetõen - a francia financier szó pénzügyet jelent - két elmélet létezik. Az egyik szerint a formája miatt nevezik így, mely aranyrúdra emlékeztet, a másik szerint, ez a sütemény a párizsi tõzsde környéki pénzügyi negyedben dolgozók körében vált népszerûvé.
A masszát most nem formáztam, hanem egy kanál segítségével kis amorf kupacokat raktam szilikon muffin-formákba. Így megsütve, habcsókszerû lett. Ha kicsit lágyabb tésztát készítünk, felveszi a forma alakját.
A financiers jellegzetessége, hogy úgynevezett beurre noisette-tel, barna vajjal készül. Barna vajat sima sótlan vajból készíthetünk: a felkockázott vajat addig kell melegíteni, amíg mogyorószínûre barnul.
Hozzávalók: 150 g barna nádcukor (turbinado, demerara), 150 g õrölt mandula, 50 g kókuszliszt, 150 g vaj, 4 tojásfehérje, 1 ...