Filton karamell
sponsored links
Ezt a süteményt még pünkösdre sütöttük édesanyámmal, nagyrészt az õ érdeme, nélküle nehezen készült volna el. Most készítettük életünkben elõször, édesanyám is, az õ régi süteményes füzetében találtuk, s úgy gondoltuk megéri kipróbálni. Igazi krémes sütemény, és nagyon, de nagyon finom. Diétázóknak (mint én :)) nem ajánlott! :)
Hozzávalók(34x 23 cm - es tepsihez): a tésztához: 9 tojásfehérje, 9 evõkanál víz, 8 evõkanál cukor, 9 tojássárgája, 9 evõkanál darált dió, 9 evõkanál liszt. A karamell sziruphoz: 30 dkg cukor, 6 - 7 evõkanál víz. A krémhez: 0, 5 liter tej, 5 evõkanál liszt, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj, 15 dkg cukor. A habhoz: 3 tojásfehérje, 9 evõkanál cukor. A tetejére a díszítéshez: néhány kocka csokoládé.
Elkészítése: A tésztához a tojásfehérjét a vízzel és a cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat egyenként hozzáadjuk a felvert habhoz, majd óvatosan hozzákeverjük a darált dióval elkevert lisztet. Piskótatésztához hasonló (tehát folyékony, krémszerû) masszát kapunk, amelyet három részre osztunk, és elõmelegített sütõben, közepes hõfokon, sütõpapírral bélelt tepsiben három világos lapot sütünk. Vigyázzunk, mert a lapok is piskótaszerûek, törékenyek lesznek.
A karamell sziruphoz a cukrot megpergeljük (pirítjuk), felengedjük 6 - 7 evõkanál forró vízzel, 4 - 5 perc alatt sziruppá fõzzük. Ezzel a karamell sziruppal bekenjük a kihûlt lapokat.
A krémhez a tojássárgákat simára kavarjuk a liszttel, majd hozzátöltjük a tejet és gõz fölött, folyamatosan kavargatva péppé fõzzük. A vajat simára kavarjuk a cukorral majd a kihûlt péphez adjuk. A lapokat összerakjuk az így elkészített krémmel.
A habhoz a tojásfehérjébõl és a cukorból gõz felett habot verünk, a sütemény tetejére simítjuk. A csokoládét lereszeljük és a hab tetejére szórjuk. Az összerakás után néhány órára a hûtõbe tesszük, majd azután szeleteljük.
Hozzávalók(34x 23 cm - es tepsihez): a tésztához: 9 tojásfehérje, 9 evõkanál víz, 8 evõkanál cukor, 9 tojássárgája, 9 evõkanál darált dió, 9 evõkanál liszt. A karamell sziruphoz: 30 dkg cukor, 6 - 7 evõkanál víz. A krémhez: 0, 5 liter tej, 5 evõkanál liszt, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj, 15 dkg cukor. A habhoz: 3 tojásfehérje, 9 evõkanál cukor. A tetejére a díszítéshez: néhány kocka csokoládé.
Elkészítése: A tésztához a tojásfehérjét a vízzel és a cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat egyenként hozzáadjuk a felvert habhoz, majd óvatosan hozzákeverjük a darált dióval elkevert lisztet. Piskótatésztához hasonló (tehát folyékony, krémszerû) masszát kapunk, amelyet három részre osztunk, és elõmelegített sütõben, közepes hõfokon, sütõpapírral bélelt tepsiben három világos lapot sütünk. Vigyázzunk, mert a lapok is piskótaszerûek, törékenyek lesznek.
A karamell sziruphoz a cukrot megpergeljük (pirítjuk), felengedjük 6 - 7 evõkanál forró vízzel, 4 - 5 perc alatt sziruppá fõzzük. Ezzel a karamell sziruppal bekenjük a kihûlt lapokat.
A krémhez a tojássárgákat simára kavarjuk a liszttel, majd hozzátöltjük a tejet és gõz fölött, folyamatosan kavargatva péppé fõzzük. A vajat simára kavarjuk a cukorral majd a kihûlt péphez adjuk. A lapokat összerakjuk az így elkészített krémmel.
A habhoz a tojásfehérjébõl és a cukorból gõz felett habot verünk, a sütemény tetejére simítjuk. A csokoládét lereszeljük és a hab tetejére szórjuk. Az összerakás után néhány órára a hûtõbe tesszük, majd azután szeleteljük.