Fetás-sütõtökös pite darált hússal
sponsored links
Egyszerre édeskés és sós a sütõtöktõl és a fetától, és mellette fûszeres is a darált hústól.
Könnyed, mégis meglepõen laktató fogás, a bizarrnak tûnõ hozzávalók senkit ne riasszanak el, bámulatosan finom!
Fetás-sütõtökös pite darált hússal
Elkészítési idõ: 1 óra + 45 perc sütés
Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 1 mk. só
- 1 tojás
- 2 ek. hideg víz
A töltelékhez:
- 1 fej lila hagyma
- 30 dkg darált hús
- 30 dkg sütõtök (pucolva mért súly)
- 2 tojás
- 20 dkg feta kockákra vágva
- 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
- só, bors
- 1/2 mk. római kömény
- 1/2 mk. koriander
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd egybõl a sütõformába nyújtjuk úgy, hogy legyen egy 2-3 ujjnyi pereme is, majd hûtõbe tesszük min. 30 percre.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig kevergetjük erõs tûzön, néhány percig fõzzük, míg a keletkezett folyadék java része el nem párolog, majd a fûszerekkel ízesítjük - a sóval vigyázzunk, mert a feta nagyon sós!
A sütõtököt meghámozzuk, karikákra vágjuk, és egy másik serpenyõben felforrósítunk 1-2 ek. olajat, és oldalanként 1 percig sütjük a tökkarikákat.
A sütõformában kihûtött tésztát elõsütjük: letakarjuk sütõpapírral, s valamilyen nehezéket öntünk rá, pl. szárazbab, lencse, rizs - és 180 fokos sütõben így sütjük 15 percig.
Ezt követõen a nehezékkel együtt eltávolítjuk a sütõpapírt, s a tészta alját kirakosgatjuk a sütõtök-karikák egyik felével.
A fûszeres darált húst összeforgatjuk a fetakockákkal, a tejszínnel és a két egész, felvert tojással, a tésztakehelybe öntjük, végül az egészet befedjük a maradék sütõtök-korongokkal.
180 fokon további 25-30 percig sütjük - a teteje megpirul kissé és szemmel láthatóan megszilárdul a töltelék.
A formában hagyjuk kicsit hûlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Hidegen is finom!
Ihlet módosításokkal: Nõk Lapja Konyha 2013. október