Fetás kockák (Blogkóstoló XV.)
sponsored links
Avagy végre egy finom sós ropogtatnivaló került ki a konyhámból! J
Fetás pogácsakockák.... |
A legutóbbi sós finomságot még talán Szilveszterre készítettem egy tejfölös malacpogácsaszemélyében, azóta azonban csak édességek kerültek ki a konyhámból. Éppen ezért úgy gondoltam, itt az ideje valami sós ropogtatnivalót is készíteni, amire kiváló apropót adott a XV. Blogkóstoló, melynek Süni Süti a házigazdája.
A játék igazán egyszerû, de annál nagyobb öröm, hiszen a játékos kedvû bloggerek egymás blogjáról sütögethetnek, így megismerve jobban egymást, vagy éppen az új ízvilágokat. A sorsolás úgy hozta, hogy nekem Lujzától kellett valamit választanom, akinél inkább fõételek és sós finomságot, mintsem sütikkel találkozhat az ember. Így ki is választottam egy nekem szimpatikus receptet, ami egy fûszeres, feta sajtos pogácsakocka volt, majd ezt készítettem el. A végeredmény szuper lett, a kis kockák szépen megkeltek, a pirított tökmag és szezámmag pedig nagyon feldobta õket! Lássuk a receptet! J
Szezáámmag és tökmag helyett bármilyen maggal megszórhatjuk! |
Hozzávalók: (1 nagy gáztepsinyi adaghoz, ami kb. 50-60 db kis kocka.)
25 dkg liszt
1 egész tojás
2 dkg élesztõ + 1 nagy csipet cukor
2 ek tejföl
75 g fetasajt
10 dkg vaj
1 csipet bazsalikom
1 csipet bors (Nálam durvára õrölt.)
1 csipet petrezselyem
1 csipet só (Szükség szerint, ha a sajttól is elég sós lett a tészta, akkor természetesen elhagyható!)
? gerezd zúzott fokhagyma
1-2 ek szezámmag
1 ek sótlan tökmag
Puha és ropogós kockák! |
A tészta összeállítása:
A lisztet egy tálba szitálom, rászórom a fûszereket, a felkockázott puha vajat és a villával alaposan összetört sajtot. Ezeket elmorzsolom, majd hozzáadom a felvert tojást ? amibõl 1 evõkanálnyit félrerakok a tészta tetejének lekenéséhez ?, a zúzott fokhagymát és a tejfölben elkevert élesztõt, amibe belekevertem egy kevés cukrot is (A-B). Végül az egészet alaposan összedolgozom és jól átdagasztom, majd 40-45 percig meleg helyen kelesztettem (C-D).
A kis kockák megformázása:
A tésztát a kelesztés után már nem gyúrom át, csak a kezemmel ellapogatom és 1 cm vastag téglalappá nyújtom, majd megkenem tojásfehérjével (A-B) és megszórom a felaprított tökmaggal és a szezámmaggal (C). Végül egy éles, néha-néha lisztbe mártott késsel a tésztát elõször felcsíkozom, majd felkockázom (D) és a sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom, majd további 20 percig ismét meleg helyen pihentetem.
Sütés:
A megkelt kockákat hideg, de 175°C-ra beállított sütõben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm, majd a sütõlemezen hagyom kihûlni.
Vélemény a receptrõl:
A feta sajt ízével jól harmonizál a fokhagyma és a bazsalikom, azonban arra tényleg figyelni kell, hogy ne csapjon be minket a sajt sóssága és inkább dobjunk egy csipet sót a tésztába, mintsem hogy sótlanok legyenek azok a kockák! A tökmag és szezámmag helyett szerintem bármilyen mag megteszi, sõt reszelt sajtot is el tudok képzelni díszítésnek.
Szép napot, ildiKOKKI
Blogkóstoló XV. forduló: Fetás kockák! |