Fetasajtos tonhalkrém
sponsored links
Imádok pecázni. Miután bedobtam a botot, nem tudhatom, mi lesz a másik végén.
A saját fantáziám van a vízfelszín alatt.
Hozzávalók:
1 aprított vagy darabos tonhalkonzerv (én Tuòák márkájút használtam, 185 grammosat)
7 dkg puha vaj
12 dkg fetasajt vagy krémfehérsajt
só
frissen õrölt bors
1 teáskanál mustár
1 teáskanál frissen facsart citromlé
egy leheletnyi reszelt citromhéj (el is hagyható)
A saját fantáziám van a vízfelszín alatt.
(Robert Altman filmrendezõ)
Tegnap este körülnéztem, mibõl varázsolhatnék vacsorát. A finom, magamsütötte magos kenyérhez valami kence jó volna - gondoltam. A spájzban leltem aprított tonhalkonzervet, a hûtõben egy kibontott fetasajtot. Nem azért mondom, de valami csudajó született a házasságukból.
Hozzávalók:
1 aprított vagy darabos tonhalkonzerv (én Tuòák márkájút használtam, 185 grammosat)
7 dkg puha vaj
12 dkg fetasajt vagy krémfehérsajt
só
frissen õrölt bors
1 teáskanál mustár
1 teáskanál frissen facsart citromlé
egy leheletnyi reszelt citromhéj (el is hagyható)
Az aprított tonhalkonzerv nem sok mindenre használható, de ebben a kenõkében tökéletesen megállja a helyét. Használhatunk darabos tonhalat is, ha az van kéznél.
A konzervet kinyitottam, és a tetejét rajtahagyva s kissé rányomva a halhúsra, lecsöpögtettem róla az összes olajat, hogy csak a hús maradjon. Egy tálban villával összetörtem-nyomkodtam a puha vajjal, fetával, sóztam és borsoztam, citromlét és mustárt adtam hozzá.
Nagyon jól illik hozzá a lilahagyma, az olajbogyó is. Ha van kéznél kapri, azzal se lesz rossz.
A citromhéj valami mennyei benne, de nagyon kell vigyázni hogy mennyit reszelünk bele. Ha jól találjuk el, nagyon intenzív, teljes citromaroma érezhetõ benne, ha eltúlozzuk, akkor süteményíze lesz. Tehát csak kb. két-három kicsi mozdulattal menjünk neki a reszelõnek, nagyon finoman. Akkor isteni lesz.
Kenhetõ kenyérre, pirítósra, de tölthetõ szikkadt kiflibe is, pont így. Ez a verzió nagyon addiktív lesz, csak szólok elõre: abbahagyhatatlan, a kifli extrán ropogós lesz, ez a finom krém meg eteti magát.
Aztán fõtt tojással készíthetünk belõle töltött tojást is úgy, hogy a fõtt sárgákat belekeverjük a krémbe, és visszatöltjük a fehér részbe.
De tölthetõ ravioliba vagy tortellinibe is, csak egy kevés paradicsomszósz vagy sima olívaolaj kell rá öntet gyanánt.
Tésztakosárkákat is készíthetünk vele. Nyáron friss kaporral vagy petrezselyemzölddel vagy mentával megszórva még fokozható az ízkavalkád.
Nagyon finom. És kiadós. Tényleg. ? (Emberem a lelkemre kötötte, hogy ezt a receptet õrizzem meg... feltétlenül és minden áron ? Nagyon ízlett neki, pedig nem egy halkonzerv-rajongó...)