Fermentált (erjesztett) vörös (lila) káposzta

2017-03-12

sponsored links





Az emésztõrendszer fontos szerepet játszik az egészségünk megõrzésében.
A fermentált élelmiszerek fogyasztásával sokat tehetünk az emésztõrendszerünk egészségéért.


még érhet


Fermentálni roppant egyszerû (nagyszerû) feladat.
Nem kell hozzá más csak zöldség, só, víz, esetleg fûszerek és az üveg, amiben fermentálunk.
Kis tételben néhány perces munkával összeállítjuk, a többi az idõ és a természet dolga.
Pár nap, vagy hét és élvezhetjük.

Kb. 1 hónappal ezelõtt mutattam meg, hogyan készítek üvegben savanyú káposztát.
Elképesztõ népszerûségre tett szert, sok-sok visszajelzést, köszönetet kaptam. 
Én is köszönöm.



fogyasztható



Bár a kezdet nem mindig könnyû ? ha egyszer már elindultunk, 
elkészítettük az elsõ erjesztett italunkat, ételünket, nincs többé megállás.
Rájövünk, hogy mennyire nagyszerû, szórakoztató, lehet kísérletezni, 
számos variációt tudunk készíteni.
Elég ha változtatunk egy-egy fûszeren, hozzáadunk még egy zöldséget, esetleg gyümölcsöt.
Minden egyes új kombinációval, új és új ízeket fedezünk fel.

Most következik a savanyított vörös káposzta,
vörös káposzta, amit sokan lila káposztaként ismernek, vagy piros :)
A  káposzta színét (vörös, lila, piros) az antocián adja, a talaj ph-ja befolyásolja az árnyalatot.
A vörös káposzta tízszer több vitamint és kétszer több vasat tartalmaz, mint a fejes káposzta (?).





Erjesztett vörös káposzta


Hozzávalók

vörös káposzta (1 kg)
2 % só (20 g) tengeri v. más tiszta só
fûszerek (vagy, vagy)
- babérlevél  (2 db), köménymag (1 ek), koriander (1 ek), egész bors (1ek), mustármag (1 tk)
- szegfûszeg (20 db), fahéj (1 rúd), egész bors (1 ek)
- római kömény
stb.
- sós víz (1 tk só 2 dl víz) lehetõleg tisztított v. forrás víz



válasszunk fûszereket


Hogyan készítem?






1) A káposztának leveszem a külsõ leveleit, egy szép egészségeset félreteszek.
A káposztát vékony szeletekre vágom.
2) Az összes hozzávalót (káposzta, fûszerek) egy nagy tálba rakom, majd rászórom a sót.
Összekeverem, megnyomkodom, letakarom egy tiszta konyharuhával 
és így hagyom egy éjszakán át. Reggelre levet ereszt.
3) Tiszta üvegekbe rakom (kb az üveg válláig) és alaposan lenyomkodom. 
A lének el kell lepni!
Ha nem lepi el, akkor felöntöm a sós vízzel.
4) Lefedem a félretett káposztalevéllel, rányomom 
(ne érintkezzen levegõvel a káposzta, fûszer, lepje el a lé).
Ráteszem az üveg tetejét, vagy letakarom. Szobahõmérsékleten, fénytõl védett helyre állítom.
5) Egy hét elteltével már kóstolhatjuk. 
Amennyiben megfelelõnek találjuk az ízét, akkor tegyük át a hûtõbe és fogyaszthatjuk.
(A hûtõben nem áll le az erjedés, csak sokkal lassabb.)



*

Javaslom elolvasni a "Fermentált savanyú káposzta" bejegyzést,
ahol lépésrõl-lépésre, fotókkal mutatom a káposztasavanyítás menetét.
Itt található:
 http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2017/02/fermentaltsavanyu-kaposzta-ahogy.html



itt fejes káposztával keverve

Tapasztalatom szerint, a vörös káposzta erjedéséhez több idõre van szükség, 
mint a fejes káposzta esetében. Kóstoljuk többször.






Kapcsolódó "fermentált" bejegyzések a blogon
Fermentált savanyú káposzta üvegben:
Savanyúkáposzta-saláta:
Fermentált chiliszósz:
Fermentált mustár:
Probiotikus limonádé:
Lakto-fermentált grapefruitlé:

Elõkészületben
Fermentált céklalé
Kimchi - koreai stílusú fermentált savanyúság 















Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017...

sponsored links

Keres?s