Fermentált (erjesztett) vörös (lila) káposzta
sponsored links
Az emésztõrendszer fontos szerepet játszik az egészségünk megõrzésében.
A fermentált élelmiszerek fogyasztásával sokat tehetünk az emésztõrendszerünk egészségéért.
még érhet |
Fermentálni roppant egyszerû (nagyszerû) feladat.
Nem kell hozzá más csak zöldség, só, víz, esetleg fûszerek és az üveg, amiben fermentálunk.
Kis tételben néhány perces munkával összeállítjuk, a többi az idõ és a természet dolga.
Pár nap, vagy hét és élvezhetjük.
Kb. 1 hónappal ezelõtt mutattam meg, hogyan készítek üvegben savanyú káposztát.
Elképesztõ népszerûségre tett szert, sok-sok visszajelzést, köszönetet kaptam.
Én is köszönöm.
fogyasztható |
Bár a kezdet nem mindig könnyû ? ha egyszer már elindultunk,
elkészítettük az elsõ erjesztett italunkat, ételünket, nincs többé megállás.
Rájövünk, hogy mennyire nagyszerû, szórakoztató, lehet kísérletezni,
számos variációt tudunk készíteni.
Elég ha változtatunk egy-egy fûszeren, hozzáadunk még egy zöldséget, esetleg gyümölcsöt.
Minden egyes új kombinációval, új és új ízeket fedezünk fel.
Most következik a savanyított vörös káposzta,
vörös káposzta, amit sokan lila káposztaként ismernek, vagy piros :)
A káposzta színét (vörös, lila, piros) az antocián adja, a talaj ph-ja befolyásolja az árnyalatot.
A vörös káposzta tízszer több vitamint és kétszer több vasat tartalmaz, mint a fejes káposzta (?).
(Forrás)
Erjesztett vörös káposzta
Hozzávalók
vörös káposzta (1 kg)
2 % só (20 g) tengeri v. más tiszta só
fûszerek (vagy, vagy)
- babérlevél (2 db), köménymag (1 ek), koriander (1 ek), egész bors (1ek), mustármag (1 tk)
- szegfûszeg (20 db), fahéj (1 rúd), egész bors (1 ek)
- római kömény
stb.
- sós víz (1 tk só 2 dl víz) lehetõleg tisztított v. forrás víz
válasszunk fûszereket |
Hogyan készítem?
1) A káposztának leveszem a külsõ leveleit, egy szép egészségeset félreteszek.
A káposztát vékony szeletekre vágom.
2) Az összes hozzávalót (káposzta, fûszerek) egy nagy tálba rakom, majd rászórom a sót.
Összekeverem, megnyomkodom, letakarom egy tiszta konyharuhával
és így hagyom egy éjszakán át. Reggelre levet ereszt.
3) Tiszta üvegekbe rakom (kb az üveg válláig) és alaposan lenyomkodom.
A lének el kell lepni!
Ha nem lepi el, akkor felöntöm a sós vízzel.
4) Lefedem a félretett káposztalevéllel, rányomom
(ne érintkezzen levegõvel a káposzta, fûszer, lepje el a lé).
Ráteszem az üveg tetejét, vagy letakarom. Szobahõmérsékleten, fénytõl védett helyre állítom.
5) Egy hét elteltével már kóstolhatjuk.
Amennyiben megfelelõnek találjuk az ízét, akkor tegyük át a hûtõbe és fogyaszthatjuk.
(A hûtõben nem áll le az erjedés, csak sokkal lassabb.)
*
Javaslom elolvasni a "Fermentált savanyú káposzta" bejegyzést,
ahol lépésrõl-lépésre, fotókkal mutatom a káposztasavanyítás menetét.
Itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2017/02/fermentaltsavanyu-kaposzta-ahogy.html
Javaslom elolvasni a "Fermentált savanyú káposzta" bejegyzést,
ahol lépésrõl-lépésre, fotókkal mutatom a káposztasavanyítás menetét.
Itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2017/02/fermentaltsavanyu-kaposzta-ahogy.html
itt fejes káposztával keverve |
Tapasztalatom szerint, a vörös káposzta erjedéséhez több idõre van szükség,
mint a fejes káposzta esetében. Kóstoljuk többször.
Kapcsolódó "fermentált" bejegyzések a blogon
Fermentált savanyú káposzta üvegben:
Savanyúkáposzta-saláta:
Fermentált chiliszósz:
Fermentált mustár:
Probiotikus limonádé:
Lakto-fermentált grapefruitlé:
Elõkészületben
Fermentált céklalé
Kimchi - koreai stílusú fermentált savanyúság