Fenyõrügy szirup
sponsored links
A fenyõrügyeket májusban kell szedni, amikor kb. 3-5 cm-esek és még világos zöldek, olyan helyrõl, ahol nem éri õket szennyezõdés. A fenyõrügyek antibakteriális anyagot tartalmaznak, segítik a gyulladások, fertõzések leküzdését, támogatják az immunrendszert.
Ez a szirup hideg eljárással készül (ellentétben a fõzött fenyõmézzel), segíti a felsõ légutak egészségét, használják köhögés csillapítására, torokfájásra.
FONTOS: véletlenül sem szabad tiszafáról szedni rügyeket, mert életveszélyesen mérgezõ!
FENYÕRÜGY SZIRUP
500 g fenyõrügy
1. a leszedett fenyõrügyeket alaposan mossuk meg, majd nyomkodjuk ki
2. csírátlanított befõttes üvegben rétegezzünk 2 cm cukrot, arra 2 cm fenyõrügyet váltakozva, ameddig van az összetevõkbõl (jól tömöríthetjük)
3. tegyük nem túl meleg helyre (pl. kamra) addig, amíg a cukor kivonja a rügyekbõl a nedvességet, szirupot képez az üveg alján, a rügyek pedig elveszítik halványzöld színüket, bebarnulnak és "felúsznak" a szirup tetejére (ez a folyamat kb. 4-5 nap
4. nyomkodjuk ki a rügyekbõl a szirupot, szûrjük le az esetleges tûleveleket és töltsük tiszta, csírátlanított üvegbe, majd hûtõben tároljuk