Fenntarthatóság a konyhában
sponsored links
Családunk iránti gondoskodást sokszor az ételeken keresztül fejezzük ki. Odafigyelünk, hogy mit honnan szerzünk be, válogatunk az ízletes gyümölcsök és zöldségek között, hogy csak a legszebbeket vigyük haza szeretteinknek. A Vénusz ugyanígy gondolkozik, és ezért kiemelt figyelmet fordít a minõségi étolaj elõállításához szükséges alapanyagok beszerzésére. Errõl tanúskodik az a logó is, amely mostantól számos 100% napraforgó-étolaj csomagolását díszíti.
A fenntarthatóság egyre inkább begyûrûzik az otthonokba, így a konyhába is. A Vénusz számára kiemelten fontos, hogy az ízek mellett a felhasznált alapanyagokra és a környezetvédelemre is kellõ figyelmet fordítson. Ennek az elkötelezettségnek az eredménye, hogy a Vénusz 100% napraforgó étolaj Magyarországon kategóriájában elsõként tudhatja magáénak az ISCC PLUS tanúsítványt, amely logó már a palackok címkéjét is büszkén díszíti.
Az ISCC PLUS egy vezetõ nemzetközi fenntarthatósági szabvány, amely garantálja, hogy a Vénusz elõállításhoz szükséges alapanyag mennyiséget fenntartható gazdálkodásból szerzik be, illetve ellenõrzött folyamatokat biztosítanak a termõföldtõl egészen a konyháig. Ez pedig nem csupán a fenntartható forrásból származó olajmag termesztését, hanem a fenntartható gazdaságok mûködését is ösztönözi. Így a Vénusz napraforgó-étolaj vásárlása során nem csupán a garantáltan magas minõségben lehetünk biztosak, hanem abban is, hogy olyan terméket vásárolunk, amellyel mi magunk is hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz és környezetünk védelméhez.
További információk:
http://www.venusz.hu/fenntarthatosag#fenntarthatosag
Röviden az ISCC tanúsítványról
Az ISCC (International Sustainability and Carbon Certification System) vezetõ nemzetközi fenntarthatósági szabvány szigorú követelményeket ír elõ a termelési és beszállítói lánc minden résztvevõjére, és szabályozza az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nyomon követését. Az ISCC maga nem végez tanúsítást, ezt a feladatot az általa elfogadott független tanúsító szervezetek végzik. Az ISCC PLUS tanúsítvány garantálja, hogy az ISCC logóval ellátott címkével forgalmazott élelmiszereket gyártó cég az elõállításhoz szükséges alapanyag mennyiséget fenntartható gazdálkodásból szerzi be.
A tanúsítás kiterjed a termesztés, a feldolgozás, a kereskedelem és a raktározás fenntarthatóságának ellenõrzésére. Az ellenõrzés egészen a termõföldekig és az azokon végzett gazdálkodási gyakorlatig visszamenõen vizsgálja a termesztés megfelelõségét, de kiterjed a feldolgozó üzemek mûködésének ellenõrzésére egészen a végtermék elõállításáig. A fenntartható alapanyagok és termékek mozgásainak a teljes elõállítói láncban nyomon követhetõnek kell lennie. Az ISCC PLUS rendszerben önkéntesen végezhetõ az üvegházhatású gáz kibocsátás nyomon követése is, mely hozzájárulhat e gázok kibocsátásának csökkentéséhez.