Feketeretek-saláta variációk: mézes és joghurtos
sponsored links
"A fekete retek - erõs aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elõsegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását, ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Erõsíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvezõ hatása valószínûleg közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethetõ le, mások szerint ugyanakkor közvetlenül is erõsíti az epeutak simaizomzatát. Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek, és abból is a reteklékúra alkalmazása, legalább hat héten keresztül. Minden epemûködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idõvel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ha epekövünk vagy epehomokunk van, segíthet, ha hathetes reteklékúrát kezdünk, de természetesen ezt csak orvosi felügyelet mellett tegyük. Stabilizálja a vérnyomást, megelõzi és gyógyítja a bõrbetegségeket, az ízületi gyulladást, és daganatellenes hatása is ismert." (Forrás.)
A fentiekben említett gyógyhatásai mellett azért az íze is nagyon jó, gyerekkoromban anyukám is gyakran készített belõle salátát: egyszerûen a megtisztított, lereszelt retket elkeverte egy kis olajjal és ételízesítõvel, imádtuk. Az interneten böngészve nekem most két recept tetszett meg: az egyik a mézes változat Ildinyónál, a másik pedig egy fetás-joghurtos verzió. Mindkettõ elkészült, ki-ki kedvére válogathat, sok sikert hozzá!
Hozzávalók a mézeshez:
- 2 közepes fekete retek
- 3 evõkanál olívaolaj
- 2 evõkanál méz
- só, õrölt bors
- A fekete retkeket alaposan megmostam, papírtörlõvel megtöröltem, meghámoztam és nagylyukú reszelõn lereszeltem.
- A mézet és az olívaolajat elkevertem kevés sóval és õrölt borssal, majd a retekre öntöttem.
- Néhány órára hûtõbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.
Hozzávalók a joghurtoshoz:
- 3 közepes fekete retek
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evõkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál méz
- 25 dkg feta sajt
- 2 kis pohár (2 x 140 g) natúr joghurt
- A retkeket alaposan megmostam, papírtörlõvel megtöröltem, meghámoztam és nagylyukú reszelõn lereszeltem.
- A fokhagymagerezdeket megtisztítottam, a retekhez préseltem, rámorzsoltam a fetát.
- Az olívaolajat elkevertem a mézzel és a joghurttal, és beleforgattam a fetás-fokhagymás retket.
- Néhány órára a hûtõbe tettem, hogy összeérjenek az ízek.