Fekete ételek ? új dili?
sponsored links
Mostanság a ?csillámpóniszín? a menõ, azaz a szivárvány színei csillámokkal és cukiságokkal. Így van ez a ruházatban, kiegészítõkben, de például az édességek terén is. Lehet, hogy a következõ divatszín a fekete lesz ? legalábbis az ételek terén?
Ha azt mondom, gondolj egy fekete ételre, lehet, hogy hirtelen nem is jut eszedbe semmi, pedig van jó pár fekete vagy majdnemfekete étel. Ilyen pl. a szeder, a mák, a chiamag, a feketebab, az olíva. Kevésbé ismert, de van fekete fokhagyma is, amelynek különleges, enyhén mazsolás íze van.
De húsból is van fekete, mégpedig az Indonéziából származó Ayam Camanie. A csirke tolla, bõre, csõre és húsa is fekete. Ez a legdrágább tyúkfajta, 2500 dollárba kerül egy. Ázsiában misztikus erõt tulajdonítanak a fekete csirkehúsnak, azt gondolják, a magas vastartalma hasznos a szülés elõtt álló nõknek. Sõt, van, hogy fel is áldozzák õket szülés közben, hogy szerencsét hozzanak.
Az önmaguktól nem fekete ételek színezésére sokszor a tintahal ?tintáját? használják, de van, hogy máklisztet vagy kókuszszenet.
Az olaszok fekete tésztájához a tintahal ?segítségét? kérték. Jól mutat harsánypiros paradicsommal vagy világos szósszal.
A korábban rikítóan színes macaronok sem kerülhették el sorsukat.
A Burger King Japánban dobta piacra a fekete hamburgerét, amely fekete zsemlébõl, fekete sajtból tintahallal színezett hagymás-fokhagymás öntetbõl áll a hagyományos színû alapanyagokon kívül. Érdekesség, hogy amikor bevezették, többen arról panaszkodtak, hogy az, ami ?befelé menet? fekete volt, az ?kifele jövet? zöld lett, emiatt több éttermet is bezártak, de az ellenõrzések után ezt normálisnak ítélték.
Egy kanadai testvérpár találta ki a fekete ásványvizet. Növényi eredetû biomassza bomlásakor fulvosav keletkezik, ami ha reakcióba lép a vízzel, akkor feketére színezi.
A New York-i Morgenstern fagyizóban indult hódító(?) útjára a fekete fagyi. Feketévé kókuszhamu teszi, ami által méregtelenítõ hatású is. Az íze kókuszos-mandulás.
Melyiket kóstolnád meg?
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!