Fekete tõkehal gombás-paprikás raguval
sponsored links
Így böjt idején (is)érdemes gyakrabban halat enni, ezért most egy hagyományosnak nevezett ételt készítettünk. Akár azt is mondhatnám, hogy "bakonyiasan", de inkább nem teszem. Egyrészt azért, mert szerintem a különbözõ módozatok, fantázianevek ideje lejárt, másrészt pedig semmi sem támasztja alá a bakonyi név létjogosultságát, én legalábbis nem találtam rá adatot.
Annyi bizonyos, hogy a gombás szószok, raguk már több száz éve megtalálhatók a magyar ember asztalán. Aztán ehhez idõvel kevés szalonna, s még késõbb paprika és tejföl is került. Azon nem is csodálkoztam, hogy ilyen formában sem Simainál, sem Czifray-nál nem bukkan fel, de még Dobosnál is csak nyomokban. Állítólag az ételt Gundel Károly alkotta, ámde arról nincs szó, hogy nála szalonna is került volna bele, arról viszont igen, hogy akkor igazán finom, ha vargánya, kucsmagomba és rókagomba keverékébõl áll.
Hozzávalók (4 fõre)
80 dkg fekete tõkehal (fehér lazac/seelachs),
15 dkg kolozsvári szalonna,
15 dkg kolozsvári szalonna,
40 dkg csiperkegomba ...