Fekete szem
sponsored links
Töltelék hozzávalói és elkészítése:
- 40 dkg szezámmagot szárazon piríts meg, amikor kihûlt, daráld le
- 20 db puha, nyers datolyát villával nyomkodj szét, keverj bele még legalább 1-2 evõkanál darált szezámot, csipetnyi õrölt fahéjat, esetleg mézeskalács fûszert, körülbelül másfél dl vizet, hogy jó szaftos legyen
Tészta hozzávalói:
- 7 dkg kókuszliszt
- 2,5 dkg gesztenyeliszt
- 2,5 dkg mandulaliszt
- 5 evõkanál útifû maghéj
- 2 púpos teáskanál kakaópor
- Csipet só
- 5 egész tojás
- 1,5 dl víz
- 1 nagy pürésített banán
- 2 evõkanál libazsír
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- Kevés citromlé, esetleg almaecet
A tészta elkészítése:
- A liszteket az útifûvel, kakaóporral és a sóval keverd el
- Egy másik tálban a tojásokat egynemûre keverd ki, majd add hozzá a vizet, a banánt, a zsírt
- A szódabikarbónát futtasd fel a citromlével, és mehet a tojásos masszához
- Keverd hozzá a liszteket és legalább fél órát pihentesd
- Két zsírpapír közt téglalap alakúra nyújtsd a tésztát, majd a felsõ papírt távolítsd el, és kend a tésztára a szezámkrémet
- Mielõtt feltekered a tésztát, aszalt szilvát raktam szép sorban a töltelék elejébe
- A papír segítségével tekerd fel, mint egy beiglit, majd a tekercs alatt lévõ papírral emeld át a tepsire
- Tojás sárgájával kend meg, vékony hústûvel szurkáld meg, hogy ne repedjen meg sülés közben a kalács
- Elõmelegített sütõben, 175-180 fokon, 45-50 percig süsd; ha nagyon pirulna, zsírpapírt kell tenni a tetejére
Teljesen kihûtve a legkönnyebb szeletelni.