Fekete rózsa sütemény
sponsored links
Édesanyámmal ketten készítettük ezt a mutatós és finom süteményt :) Olyan jó volt együtt sütögetni :)
Hozzávalók (egy gáztepsihez): a tésztához: 60 dkg finomliszt, 25 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1, 5 teáskanál sütõpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 tojás, 1, 5 dl tej, reszelt citromhéj, pici só. A töltelékhez: 30 dkg darált mák, 1 lereszelt alma, 1, 5 tej, 1, 5 teáskanál sütõpor, 10 dkg olvasztott vaj, 15 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor. A krémhez: 3 tasak vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor. A csokimázhoz: 20 dkg keserû csokoládé, 2 dl növényi tejszín, 5 dkg vaj.
Elkészítése: A szódabikarbónát feloldjuk a tejben. A lisztet elkeverjük a porcukorral, a sütõporral, a sóval, morzsásra dolgozzuk a vajjal, majd hozzáadjuk a szódabikarbónás tejet, nyújtható tésztává gyúrjuk.
A tésztát 6 egyenlõ részre osztjuk. Két lapot gáztepsi méretûre kinyújtunk, sütõpapírral bélelt gáztepsiben 180 fokra elõmelegített sütõben pár perc alatt rózsaszínre sütjük.
A mákos töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, a tejet csak részletekben adjuk hozzá, amíg egy nem túl kemény, de kenhetõ tölteléket kapunk.
A megmaradt 4 rész tésztát is kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, a hosszanti oldalánál bejgli ? szerûen feltekerjük. A tekercseket a géztepsibe helyezzük egymás mellé, kis távolságot hagyva, mert nõni fognak. 180 fokra elõmelegített sütõben kb 20 - 25 perc alatt megsütjük, vigyázva, hogy az alja ne égjen meg. Hagyjuk kihûlni.
A krémhez a pudingot megfõzzük a tejben, majd amikor már langyos habosra kavarjuk a porcukorral elkavart vajjal.
Amikor mindez kész összeállítjuk a süteményt: az egyik lapot megkenjük a krém felével, óvatosan ráhelyezzük az összesült mákos rudakat, megkenjük a megmaradt krémmel, a tetejére helyezzük a másik lapot.
A csokimázhoz a tejszínt felmelegítjük, a tûzrõl levéve megolvasztjuk benne a csokoládét, a vajjal fényesítjük, a sütemény tetejére kenjük, hagyjuk megdermedni.
A süteményt egy éjszakát pihentetjük, másnap szeleteljük.