Fekete retek mézzel és szerecsendióval - vigyázat harap!
sponsored links
Nem szeretem a fekete retket, de valamiért most nagyon megkívántam. Biztosan náthaûzõ hatása keltette fel a szervezetem figyelmét. Régen ettem és csak arra emlékeztem, hogy ehetetlenül csíp. Azért tettem vele egy próbát, mert már a csípõs paprika is csúszik, hátha ez is.
Kicsit utánaolvastam, de nem sok mindent találtam. Nem valami népszerû zöldség. A népi gyógyászat viszont elõszeretettel használja. A friss reteklé elõsegíti az epe és a gyomornedvek kiválasztását, nyálkaoldó, görcsoldó hatása miatt pedig köhögéscsillapításra is használják. Ehhez mézzel elkevert reteklevet használnak.
Én is ebbõl indultam ki. Nagy lukú reszelõn lereszeltem egy kisebb forma fekete retket, hozzákevertem egy bõ teáskanál mézet, picit sóztam és egy furcsa sugallat hatására szerecsendióval szórtam meg.
Hát nem is tudom. Nagyon csíp, ami arra késztet, hogy abbahagyjam, és minden végtagommal eltoljam magamtól (valószínûleg a bacik, vírusok is így éreznek bennünk). Közben viszont ez a csípõsség nagyon harmonizál a mézzel, szerecsendióval. Egyszerre édes, keserû és csípõs, szóval nehéz abbahagyni.
Sima vajas kenyérrel érdemes enni, úgy az igazi.
Másnap minden mellékhatása jelentkezik :) Szerintem a ...