Fekete-erdõ torta Bence 11 éves
sponsored links
Drága "kicsikém" 11 éves lett:) Természetesen volt elképzelése a tortáról...csokis-meggyes-tejszínes.
Sokféle variáció motoszkált bennem aztán maradtam a klasszikusnál..mert az sosem rossz és már nagyon régen készítettem.
Ez az én verzióm a Fekete -erdõre :)
Kivételesen nem sima piskótát sütöttem,hanem ezt itt.
Hozzávalók a piskótához(28 cm)
-10 tojás
-10 ek.víz
-22 dkg cukor
-6 dkg olvasztott vaj
-16 dkg liszt
- 8 dkg étkezési keményítõ
-3 dkg holland kakaópor
Locsolás:
-meggylé és/vagy cseresznye híjján meggypálinka
Krém:
-1 üveg meggybefõtt
- 3dl meggylé
-3 ek cukor
-4 dkg étkezési keményítõ
-5 dl tejszín
-4 dkg cukor
-1 csg zselatinfix
Díszítés:
-4 dl tejszín
- 1 csg zselatinfix
-2 ek cukor
-étcsokoládé
-meggy
A tojásokat kettéválasztom.A fehérjét kemény habbá verem.A sárgáját a vízzel és cukorral addig verem robotgéppel amíg habos lesz és "kifehéredik"
Ekkor hozzáadom az olvasztott vajat,majd a lisztes-keményítõs-kakaós keveréket.Spatulával elkeverem.
Végül a fehérjehabot is hozzáforgatom.
170-os sütõben kb.35-40 percet sütöm (nagyon sütõfüggõ,tûpróbával nézzétek)
Ez a piskóta nem annyira légies mint a sima,inkább kicsit tömörebb,de nem durván és szaftosabb.Nem is nõ olyan magasra.
A meggyet leszûröm.Nekem pont 3 dl lett a leve(ha kevesebb pótolni kell).
A lébõl a keményítõvel és a cukorral pudingot fõztem .Amikor besûrûsödött elzártam a lángot és belekevertem a meggyszemeket.Hagytam hûlni.
Töltés elõtt a tejszínt a cukorral és a zselatinnal habbá vertem.
A tortát három lapba vágtam.A tejszínt habzsákba töltöttem.a meggypudingot szintén.Csövet ne tettem a végére,hogy a meggyszemek is kijussanak:)
Tortagyûrûbe tettem az elsõ lapot. A meggyleves-pálinkás (csak picit pálinkás) egyveleggel ecsettel átkenem.(ha csak felnõtteknek készül lehet locsolgatni is:)
Majd fogom a tejszínt és a torta szélétõl indulva koncentrikus köröket írok le vele a piskótára és a köztes részeket kitöltöm a meggyzselével.
Most én felváltva írogattam a köröket...tuti ami tuti :)
Ezután következik a második lap amit szintén így töltök .A tetejére kerül a harmadik lap.Majd éjszakára vagy néhány órára megy hûsölni a torta.
Másnap habbá vert tejszínnel,csokiforgáccsal és meggyszemekkel díszítettem.
Isten éltessen Drágám!!
Tegnap a Kék túra 19 km-es szakaszát nyomta le,hogy ma legyen hová férjen az ebéd :))
Sokféle variáció motoszkált bennem aztán maradtam a klasszikusnál..mert az sosem rossz és már nagyon régen készítettem.
Ez az én verzióm a Fekete -erdõre :)
Kivételesen nem sima piskótát sütöttem,hanem ezt itt.
Hozzávalók a piskótához(28 cm)
-10 tojás
-10 ek.víz
-22 dkg cukor
-6 dkg olvasztott vaj
-16 dkg liszt
- 8 dkg étkezési keményítõ
-3 dkg holland kakaópor
Locsolás:
-meggylé és/vagy cseresznye híjján meggypálinka
Krém:
-1 üveg meggybefõtt
- 3dl meggylé
-3 ek cukor
-4 dkg étkezési keményítõ
-5 dl tejszín
-4 dkg cukor
-1 csg zselatinfix
Díszítés:
-4 dl tejszín
- 1 csg zselatinfix
-2 ek cukor
-étcsokoládé
-meggy
A tojásokat kettéválasztom.A fehérjét kemény habbá verem.A sárgáját a vízzel és cukorral addig verem robotgéppel amíg habos lesz és "kifehéredik"
Ekkor hozzáadom az olvasztott vajat,majd a lisztes-keményítõs-kakaós keveréket.Spatulával elkeverem.
Végül a fehérjehabot is hozzáforgatom.
170-os sütõben kb.35-40 percet sütöm (nagyon sütõfüggõ,tûpróbával nézzétek)
Ez a piskóta nem annyira légies mint a sima,inkább kicsit tömörebb,de nem durván és szaftosabb.Nem is nõ olyan magasra.
A meggyet leszûröm.Nekem pont 3 dl lett a leve(ha kevesebb pótolni kell).
A lébõl a keményítõvel és a cukorral pudingot fõztem .Amikor besûrûsödött elzártam a lángot és belekevertem a meggyszemeket.Hagytam hûlni.
Töltés elõtt a tejszínt a cukorral és a zselatinnal habbá vertem.
A tortát három lapba vágtam.A tejszínt habzsákba töltöttem.a meggypudingot szintén.Csövet ne tettem a végére,hogy a meggyszemek is kijussanak:)
Tortagyûrûbe tettem az elsõ lapot. A meggyleves-pálinkás (csak picit pálinkás) egyveleggel ecsettel átkenem.(ha csak felnõtteknek készül lehet locsolgatni is:)
Majd fogom a tejszínt és a torta szélétõl indulva koncentrikus köröket írok le vele a piskótára és a köztes részeket kitöltöm a meggyzselével.
Most én felváltva írogattam a köröket...tuti ami tuti :)
Ezután következik a második lap amit szintén így töltök .A tetejére kerül a harmadik lap.Majd éjszakára vagy néhány órára megy hûsölni a torta.
Másnap habbá vert tejszínnel,csokiforgáccsal és meggyszemekkel díszítettem.
Isten éltessen Drágám!!
Tegnap a Kék túra 19 km-es szakaszát nyomta le,hogy ma legyen hová férjen az ebéd :))