Fekete erdõ szelet
sponsored links
Komolyan mondom, az egyik legfinomabbra sikerült sütemény az utóbbi idõbõl. A piskótához nem volt sütõporom, ezért szódabikarbónát használtam, és szerintem sokkal jobb így, a tészta finom, omlós, nagyon könnyed lett.
A krém mennyei, szóval ez egy tökéletes sütemény, ajánlom mindenkinek :)
Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 tojás
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 3 evõkanál kakaópor
- 1 dl olaj
- 1 dl víz
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
A meggyes krémhez:
- 40 dkg magozott meggy (fagyasztott)
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 12 dkg cukor
- 6 dl meggylé
- 1 teáskanál vanília aroma
- fél teáskanál õrölt fahéj
A tetejére:
- 500 ml habtejszín
- néhány szem meggy
- csokoládé reszelék
Elkészítése:
- A fagyasztott meggyet elõzõ nap vegyük ki a fagyasztóból, helyezzük egy szûrõedénybe, alá pedig egy nagyobb edényt tegyünk, hogy a meggy levét felfogjuk.
-
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját meg a fehérjét külön tálba tesszük. A sárgáját a cukorral jó habosra kikavarjuk.
- Lassan csorgatva belekavarjuk az olajat, majd a vizet.
- A lisztet összekavarjuk a kakaóval, a szódabiakrbónával, meg a sóval, és a tojásos masszához vegyítjük.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fakanaállal óvatosan a tésztához kavarjuk.
- A masszát egy 30x30 cm-es, sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütõben addig sütjük, amíg egy tût beleszúrva, nem marad rajta tészta. A sütõbõl kivéve, hagyjuk langyosra hûlni.
- A kicsöpögött meggy levét felpótoljuk annyi meggylével, hogy összesen 6 dl legyen. Ebbõl 5 dl-t egy edényben forrni teszünk, a maradékban pedig csomómentesre kavarjuk a pudingport.
- Amikor a meggylé már forró, belekavarjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a pudingport, és lassú tüzön, kavargatva addig fõzzük, amíg sûrû lesz.
- A tûzrõl levéve, belekavarjuk a meggyet (tegyünk félre néhány szemet a díszítéshez), a vaníliát, meg a fahéjat.
- A krémet a piskóta tetejére simítjuk, és hûvös helyre téve, kihûtjük.
- A tejszínt kemény habbá verjük - egy keveset meghagyunk a díszítéshez - majd a hideg krém tetejére simítjuk.
- Habrózsákkal díszítjük a süteményt, mindenikre egy-egy szem meggyet helyezünk, majd megszórjuk csokoládé reszelékkel. Kockára vágva tálaljuk.
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját meg a fehérjét külön tálba tesszük. A sárgáját a cukorral jó habosra kikavarjuk.