Fekete erdõ lekvár
sponsored links
Azt nem mondom, hogy ez a világ legüdébb színû lekvárja, de, hogy nagyon finom, az biztos.A kertben lévõ két kicsi meggyfa annyi gyümölcsöt termett, hogy pár kis üveg lekvárra is futotta még belõle. Általában alap lekvárokat szoktam befõzni, plusz ízesítés nélkül, de ezt sem viszem túlzásba, mert a gyerekek sem túl lekvárosak, férjem sem, én pedig (elvileg) egyáltalán nem ehetem. Szoktam azért nagy ritkán enni belõle, házi kaláccsal, vajjal? Mivel ez saját meggybõl készült, valami különlegeset szerettem volna készíteni belõle, így lett csokis a meggy. Nagyon-nagyon finom! Nem is kell hozzá se kalács, se vaj, csak egy kanál! ; )A színe, bevallom, elég fura, nem egy szép-élénk valami, de az íze, az tökéletes!
Hozzávalók:
1,5 kg magozott meggy, 50 dkg Koronás 3:1 befõzõcukor, 4 cl Amaretto likõr, 10 dkg 60%-os étcsokoládé |
1 Egy nagyobb lábosban, lassan, kevergetve kezdjük el melegíteni a kimagozott meggyet. Fõzzük a gyümölcsöt pépesre, majd adjuk hozzá a befõzõcukrot, a likõrt. Fõzzük tíz percet a lekvárt. Keverjük el a felkockázott csokoládét a lekvárban. Tiszta üvegekbe töltsük, zárjuk le. Csomagoljuk újságpapírba, fordítsuk fejjel lefelé és takargassuk be, hogy szép lassan, dunsztban hûljön ki.