Fejedelmi Rákóczi túrós, avagy nagy vagy Jani!
sponsored links
Az ifjú Rákóczit zsenge korától vonzotta a konyha bûvös világa. Apja halála után anyja Ilona (Zrínyi) és Zsófi mama (Báthory Zsófia, a nagymama) hamar felismerték, hogy a kis Feri kortársait megszégyenítõ ügyességgel bánik a fakanállal. Voltak hétvégék, mikor Ferkó ki sem jött a hatalmas munkácsi kastély cselédkonyhájából, egész napján a réztálak és habverõk között töltötte. Mindössze 5 éves volt, amikor már egy kézzel választotta szét a tojások sárgáját a fehérjétõl (egy üres petpalackkal) és 6 évesen már olyan keményre verte a tojásfehérjét kézi habverõvel (5-ös fokozaton), hogy az egy hétig nem akart összeesni. Hamar kiderült a család számára, hogy szeretett Ferikéjük konyhamûvészeti ambíciói nem állnak meg a munkácsi kastély 4 (44!) fala közt. Nem is kellett sokat várni az áttörõ sikerre (mindössze szûk 270 évet), az 1958-as brüsszeli világkiállításon már õ vezette a magyar pavilon konyháját (immáron Jánosként), ahol frissen kreált ételkölteményeivel egyöntetû és zajos sikert aratott a szakmai körökben. Hortobágyhoz (nem)köthetõ húsos palacsintájának és fejedelmi túrós süteményének azóta is a csodájára járnak a külföldi és belföldi turisták egyaránt, igaz már nem a Rákóczi pékségben. No de lássuk a biztos siker hozzávalóit:
Hozzávalók (egy 18 centis tortaformához)
(Az ötletet egyébként ? mint már annyiszor - Csakapuffin túrós sütiblokkja adta)
Az omlós tésztához: 11 deka liszt / 7 deka vaj / 3 deka cukor / 1 tojássárgája
A túrós töltelékhez: 20 deka túró / 2 tojássárgája / 1 ek tejföl / 2 ek méz / 1 ek cukor / egy rúd vanília kikaparva / ? citrom reszelt héja / 1 púpos kk keményítõ (vagy 1 ek gríz) / 3 ek baracklekvár
A tojáshabhoz: 2 tojásfehérje / 1 ek porcukor
A tésztát ugyanúgy készítjük, mint legutóbb a milliomos szeletnél, csak itt a fél deci víz helyett egy tojássárgáját adunk hozzá, hogy szebb legyen a tészta színe, a fehérjét felverve úgyis felhasználjuk. Az összegyúrt tésztát kivajazott tortaformába nyomkodva 160 fokra elõmelegített sütõben kb. 15 perc alatt elõsütjük.
Ezalatt elkészíthetjük a túrós tölteléket: ehhez a 2 tojássárgáját habosra verjük a cukorral majd hozzáadjuk az alaposan(krémesre!) áttört túrót, majd a többi hozzávalót. A túrós tölteléket sokféleképp lehet sûríteni / fixálni, van aki zsemlebelet, van aki felvert tojásfehérjét, van aki dupla adag sárgáját használ ehhez. Én megszoktam a kukoricakeményítõt egy kiskanál vízben elkeverve.
A túrókrémet ráöntjük az elõsütött tésztára és újabb 15-20 percre visszadugjuk a sütõbe, és csak akkor vesszük ki megint, ha a töltelék már megszilárdult, amit tûpróbával ellenõrizhetünk. Ekkor kivesszük, és hagyjuk picit hûlni, addig is gépi habverõvel verjük fel keményre a cukros tojásfehérjéket, majd kanalazzuk a habot egy habzsákba, és nyomjuk rá a süti tetejére tetszõleges módon. Az utolsó etapra vegyük le a hõfokot 140 fokra, hogy ne égjen meg túl hamar a hab, és újabb, kb. 10 perc alatt süssük készre a túróst, majd hagyjuk kihûlni. Én a baracklekvárt a tojáshab alá kentem és együtt sütöttem õket tovább, de van, aki a lekvárt csak a megsült habrácsok közé kanalazza. A lényeg a lényeg, mint annyi más süti, ez a darab is hidegen, egy áthûtõzött éjszaka után a legfinomabb. Lehet, hogy a hab már addigra másnapos, de addigra a túró úgy összegyógyul a tésztával meg a lekvárral, hogy az fejedelmi!
Ha tetszett a bejegyzés, gyere a facebookra! Ha megvan az ötszáz szavazat, arcot villantok!
Meghalt a zsemle, éljen a zsemle (reloaded)!
Olasz fõzõlecke kezdõknek: sütõtökös, csirkemájas rizottó
No. 2 hétvégi reggeli: spanyol tortilla
A browniek krémje: sajtkrémes brownie
Hogymi? Sörös csokis süti
Hozzávalók (egy 18 centis tortaformához)
(Az ötletet egyébként ? mint már annyiszor - Csakapuffin túrós sütiblokkja adta)
Az omlós tésztához: 11 deka liszt / 7 deka vaj / 3 deka cukor / 1 tojássárgája
A túrós töltelékhez: 20 deka túró / 2 tojássárgája / 1 ek tejföl / 2 ek méz / 1 ek cukor / egy rúd vanília kikaparva / ? citrom reszelt héja / 1 púpos kk keményítõ (vagy 1 ek gríz) / 3 ek baracklekvár
A tojáshabhoz: 2 tojásfehérje / 1 ek porcukor
A tésztát ugyanúgy készítjük, mint legutóbb a milliomos szeletnél, csak itt a fél deci víz helyett egy tojássárgáját adunk hozzá, hogy szebb legyen a tészta színe, a fehérjét felverve úgyis felhasználjuk. Az összegyúrt tésztát kivajazott tortaformába nyomkodva 160 fokra elõmelegített sütõben kb. 15 perc alatt elõsütjük.
Ezalatt elkészíthetjük a túrós tölteléket: ehhez a 2 tojássárgáját habosra verjük a cukorral majd hozzáadjuk az alaposan(krémesre!) áttört túrót, majd a többi hozzávalót. A túrós tölteléket sokféleképp lehet sûríteni / fixálni, van aki zsemlebelet, van aki felvert tojásfehérjét, van aki dupla adag sárgáját használ ehhez. Én megszoktam a kukoricakeményítõt egy kiskanál vízben elkeverve.
A túrókrémet ráöntjük az elõsütött tésztára és újabb 15-20 percre visszadugjuk a sütõbe, és csak akkor vesszük ki megint, ha a töltelék már megszilárdult, amit tûpróbával ellenõrizhetünk. Ekkor kivesszük, és hagyjuk picit hûlni, addig is gépi habverõvel verjük fel keményre a cukros tojásfehérjéket, majd kanalazzuk a habot egy habzsákba, és nyomjuk rá a süti tetejére tetszõleges módon. Az utolsó etapra vegyük le a hõfokot 140 fokra, hogy ne égjen meg túl hamar a hab, és újabb, kb. 10 perc alatt süssük készre a túróst, majd hagyjuk kihûlni. Én a baracklekvárt a tojáshab alá kentem és együtt sütöttem õket tovább, de van, aki a lekvárt csak a megsült habrácsok közé kanalazza. A lényeg a lényeg, mint annyi más süti, ez a darab is hidegen, egy áthûtõzött éjszaka után a legfinomabb. Lehet, hogy a hab már addigra másnapos, de addigra a túró úgy összegyógyul a tésztával meg a lekvárral, hogy az fejedelmi!
Ha tetszett a bejegyzés, gyere a facebookra! Ha megvan az ötszáz szavazat, arcot villantok!
Hasonló bejegyzések:
Meghalt a zsemle, éljen a zsemle (reloaded)!
Olasz fõzõlecke kezdõknek: sütõtökös, csirkemájas rizottó
No. 2 hétvégi reggeli: spanyol tortilla
A browniek krémje: sajtkrémes brownie
Hogymi? Sörös csokis süti