Fejedelmi ebéd: Vajon párolt zöldfûszeres tölgyfa érdestinóru, párolt kölessel, csípõs koktélparadicsom salátával
sponsored links
A vajpuha erdei gombákból kedvenceim a gyorsan elkészíthetõ, pirítósra tehetõ vagy fõételként körettel ehetõ, vajon párolt ételek. Fûszerezésük is egyszerûen finom szerintem: só, õrölt fekete bors, fokhagyma, zöldfûszerek. Nem szabad sokat vacakolni a párolt gombákkal és különösen ezzel a tölgyfa érdestinóruval nem, mert a vágásfelülete levegõn gyorsan szürkül, fõzés közben feketedik. Talán ezért idegenkednek tõle sokan, pedig van egy nagy elõnye, nem kukacosodik. Ebben sem volt kukac semmi. Sajnos az utóbbi idõben szedett és vásárolt, egyébként szintén mennyei vargányák és más tinórufélék és a galambgombák is eléggé lakottak voltak. De ez nem. Ez a faj ráadásul elég sokáig eláll a hûtõben is mert, olyan jó, masszív húsú gomba, de vágáskor ugyanakkor vajpuha. Feketedése miatt rántva és így gyorsan párolva finom, bár így is kicsit sötét lett. Jó pörköltnek, szószos ételnek is, ha nem zavarja a fogyasztót a fekete szín, mert ízre állagra fejedelmi szerintem.
Elkészítés: A gombát frissen, tálásás elõtt kell készíteni, és ...