Fehérjében gazdag energia golyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)
sponsored links
Készültünk a hétvégére a fiúkkal, hogy amíg nem ér ide az esõs idõ, addig kihasználjuk az alkalmat, hogy ha ilyen csodálatos környékre költöztünk, akkor túrázunk egy kicsit. Csak lazán, semmi kötöttséggel, ahogyan egy 1.5 és egy 4 éves tempójában haladni tudunk. Vasárnap délelõttre esett a választásunk, amikor már kicsit borús volt az idõ, de még száraz és a közeli Jegenye-völgy kiváló kiránduló hely kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Pakoltunk szendvicseket, gyümölcsöt, na és persze az elengedhetetlen energiagolyókat, amik energiát, jókedvet szolgáltatnak ilyen kirándulásokon. Persze ezeknek a dolya jojóknak – Ákos így hívja õket – elkészítésük is gyerekbarát, legalábbis nálunk Ádi és Áki nagyon szeretnek részt venni benne.
És mitõl fehérjében gazdag a golyó? Mert van benne dió (15 g fehérje/100 g), kesudióvaj (18 g fehérje/100 g), napraforgómag (19.3 g fehérje/100 g), lenmag (18 g fehérje/100 g) és a Veganz rózsaszín fehérje (protein) pora (zöldborsófehérjével), ami 29 g fehérjét szolgáltat/100 g. A zöldborsófehérjén kívül tartalmaz céklaport (ettõl szép rózsaszín), lucuma port, yacon gyökér port, darált goji bogyót, homoktövis port, aswaganda port, eper port és vaníliát. A gyümölcsöknek hála fantasztikus az illata és az íze is. A golyók készítése közben folyamatosan szagolgattuk a fiúkkal a tasakban lévõ port.
Ha nincsen ilyen porotok, nélküle is elkészíthetitek, de tehettek bele más superfood port vagy akár kakaót is, amit találtok a kamrátokban.
- 235 g friss datolya, kimagozva
- 115 g dió
- 75 g napraforgómag
- 3 evõkanál kókuszreszelék
- 2 evõkanál víz
- 1 evõkanál lenmag
- 1 evõkanál kesudióvaj
- 3 teáskanál Veganz zöldborsófehérje por
- 2 teáskanál extra szûz kókuszzsír
- Tegyük robotgépbe a diót, a napraforgómagot, és daráljuk kis darabos állagúra.
- Ekkor adjuk hozzá a kimagozott datolyát és az összes többi alapanyagot.
- Addig dolgoztassuk a robotgépet, amíg a massza enyhén ragacsossá (kissé zsírossá a kókuszzsír miatt) válik (állítsuk le a gépet és ellenõrizzük az állagot).
- Formázzunk golyókat a masszából.
- Zárt dobozban, hûvös helyen, hõtõben 10-12 napig eláll (de addig úgysem fog tartani).
Ha nem tudtok beszerezni friss datolyát, jó a szárított is, csak jó minõségû legyen. A szárítottat érdemes 10-15 percre meleg vízbe áztatni használat elõtt. Leszûrve, kimagozva tegyük a datolyát a robotgépbe.
Áki zsurmikéz benyúl
Ádi zsurmikéz benyúl