Fehércsokoládés tiramisu
sponsored links
Már muszáj volt felhasználnom a mascarponét, amit vettem, mert férjecském rendszeresen rájárt: hol kenyérre kente (?!), hol csak úgy kanalazta. No, de "megmentettem" elõle. :)
Ez tipikusan az a desszert, ami isteni finom, de fotózni nem lehet. Mármint szeletelve nem lehetett, végül le is tettem róla. Érdekessége, hogy cukrot nem használtam hozzá, épp a tejet édesítettem 1 evõkanál fruktózzal. A többi édességét a szintén fruktózos fehér csokoládétól kapta. Természetesen, normál csokoládét és cukrot is lehet használni hozzá - én nem tehetem. Eredetileg meg szerettem volna szórni fehér csokoládédarabokkal is, de amikor nyúltam volna a doboz után, látom, hogy üres. Nagyobbik tündérem meg kissé ijedten, kissé pisolygósan nézett egy gyors megettem kíséretében.
Fehércsokoládés tiramisu málnával
Hozzávalók: 15 dkg (fruktózos) fehér csokoládé, 45 dkg mascarpone, 2 dl habtejszín, 2+1/2 dl tej, 1 csapott evõkanál fruktóz vagy cukor, 1 vaníliarúd, 20 dkg babapiskóta; a tetejére: fehér csokoládédarabok, málna vagy eper, citromfû.
Elkészítése: A 2 dl tejet felforraljuk az egészben hagyott vaníliarúddal, majd édesítjük a fruktózzal/cukorral, és hagyjuk kihûlni. A csokoládét darabokra tördeljük, ráöntjük a 1/2 dl tejet, mikróban vagy gõz fölött összeolvasztjuk, majd simára kavarjuk. Kézi habverõvel (nem mixerrel) kanalanként beledolgozzuk a mascarponét (a következõ adagot csak azután teszsük bele, miután az elõzõt jól eldolgoztuk), és simára dolgozzuk. A habtejszínt keményre verjük, majd összekavarjuk a mascarponés masszával. Egy kerek jénai alját kirakjuk vaníliás tejbe mártott babapiskótával, rásimítjuk a krém 1/3-át, majd a rétegezést még kétszer megismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
Végül málnával vagy eperrel és citromfûbóbitákkal, illetve - ha van- fehércsokoládé-darabokkal, -darával díszítjük. 1,5-2 órára hûtõbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, és a krém megkeményedjen.
Megjegyzés: A tej ízesítéséhez használt vaníliarudat egészben dobjuk a tejbe, nem kell elhasítani, így is nagyon aromássá teszi azt. Miután a tejet fölforraltuk, a rudat kivesszük belõle, leöblítjük, és hagyjuk megszáradni. A továbbiakban felhasználható a hagyományos módon (elhasítva, a magvakat kikaparva) is.
Ez tipikusan az a desszert, ami isteni finom, de fotózni nem lehet. Mármint szeletelve nem lehetett, végül le is tettem róla. Érdekessége, hogy cukrot nem használtam hozzá, épp a tejet édesítettem 1 evõkanál fruktózzal. A többi édességét a szintén fruktózos fehér csokoládétól kapta. Természetesen, normál csokoládét és cukrot is lehet használni hozzá - én nem tehetem. Eredetileg meg szerettem volna szórni fehér csokoládédarabokkal is, de amikor nyúltam volna a doboz után, látom, hogy üres. Nagyobbik tündérem meg kissé ijedten, kissé pisolygósan nézett egy gyors megettem kíséretében.
Fehércsokoládés tiramisu málnával
Hozzávalók: 15 dkg (fruktózos) fehér csokoládé, 45 dkg mascarpone, 2 dl habtejszín, 2+1/2 dl tej, 1 csapott evõkanál fruktóz vagy cukor, 1 vaníliarúd, 20 dkg babapiskóta; a tetejére: fehér csokoládédarabok, málna vagy eper, citromfû.
Elkészítése: A 2 dl tejet felforraljuk az egészben hagyott vaníliarúddal, majd édesítjük a fruktózzal/cukorral, és hagyjuk kihûlni. A csokoládét darabokra tördeljük, ráöntjük a 1/2 dl tejet, mikróban vagy gõz fölött összeolvasztjuk, majd simára kavarjuk. Kézi habverõvel (nem mixerrel) kanalanként beledolgozzuk a mascarponét (a következõ adagot csak azután teszsük bele, miután az elõzõt jól eldolgoztuk), és simára dolgozzuk. A habtejszínt keményre verjük, majd összekavarjuk a mascarponés masszával. Egy kerek jénai alját kirakjuk vaníliás tejbe mártott babapiskótával, rásimítjuk a krém 1/3-át, majd a rétegezést még kétszer megismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
Végül málnával vagy eperrel és citromfûbóbitákkal, illetve - ha van- fehércsokoládé-darabokkal, -darával díszítjük. 1,5-2 órára hûtõbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, és a krém megkeményedjen.
Megjegyzés: A tej ízesítéséhez használt vaníliarudat egészben dobjuk a tejbe, nem kell elhasítani, így is nagyon aromássá teszi azt. Miután a tejet fölforraltuk, a rudat kivesszük belõle, leöblítjük, és hagyjuk megszáradni. A továbbiakban felhasználható a hagyományos módon (elhasítva, a magvakat kikaparva) is.