Fehércsokis epres spirál torta
sponsored links
Apu 60. Születésnapjára készítettem ezt a tortát, amiben az volt a kihívás, hogy epres legyen és minél kevesebb tejterméket tartalmazzon. Keresgélés közben 2 receptre is akadtam, ezekbõl merítettem ihletet: 1, 2.
Hozzávalók: (10 adag)
Tésztához:
- 6 tojás
- 3 ek liszt
- 3 ek keserû kakaópor
- 1 csipet só
Összeállításhoz:
- házi ribizli vagy eper dzsem
Krémhez:
- 300 g fehércsokoládé
- 250 ml habtejszín
- 1 kis csomag habfixáló
- 1 kis csomag habfixáló
- 3 tojás sárgája
Dekorációhoz:
- 1,5 csomag babapiskóta
- 250 g eper
Elkészítés:
A krém elkészítésével kezdjük ugyanis annak pár órát pihenni kell a hûtõben, mielõtt felhasználnánk. A tojások sárgáját gõz fölött egy kézi habverõ segítsgével addig kevergetjük, míg be nem sûrsüdik, ekkor kicsit félretesszük és a gõz fölött egy msáik edényben megolvasztjuk a csokoládét is, majd hozzácsorgatjuk a tojáshoz, így kapunk egy sima masszát. Kicsit hagyjuk hûlni, addig felverjük a tejszínt kemény habbá a habfixálóval együtt. A langyos csokimasszáshoz hozzákanalazzuk a habot és óvatosan összeforgatjuk. Mikor kihûlt hûtõbe tesszük.
A piskótatésztát a szokásos módon elkészítjük, majd egy sütõpapírral bélelt 40*40- es tepsibe simítjuk a masszát és 15- 20 perc alatt 180 fokon megsütjük. Tûpróbával ellenõrizzük, ha kész kivesszük és azonnal egy tiszta konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütõpapírt és tekercs formában feltekerjük a konyharuhába,a annak segítségével, így hagyjuk kihûlni. Ez segít abban, hogy ne száradjon ki a tészta és tekerhetõ állagú legyen. Mikor kihûlt megkenjük lekvárral az egyik oldalát és 6 egyforma csíkot vágunk belõle. A csíkokat csigavonalban feltekerjük és egyesével egymáshoz illesztjük õket.
A behûtött krémet a hûtõbõl kivéve gépet használva újra felhabosítjuk, így mehet a díszítõcsõbe, aminek segítségével felvisszük a torta felületére, majd egy simító segítségével szépen lehúzzuk a felesleget.
A krémbe nyomkodva felhelyezzük a torta oldalára a babapiskótákat, amiket egy szalaggal összekötünk, így szebb és tartósabb is lesz ;) A maradék krémet pedig kúp alakban a torta tetejére nyomjuk, erre helyezzük virágszirom szerûen a félbevágott eperszemeket kívülrõl befelé haladva.
Kész is :D Tálalás elõtt nem árthat egy kis pihentetés a hûtõben ;) Jó szórakozást az elkészítéséhez!
A piskótatésztát a szokásos módon elkészítjük, majd egy sütõpapírral bélelt 40*40- es tepsibe simítjuk a masszát és 15- 20 perc alatt 180 fokon megsütjük. Tûpróbával ellenõrizzük, ha kész kivesszük és azonnal egy tiszta konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütõpapírt és tekercs formában feltekerjük a konyharuhába,a annak segítségével, így hagyjuk kihûlni. Ez segít abban, hogy ne száradjon ki a tészta és tekerhetõ állagú legyen. Mikor kihûlt megkenjük lekvárral az egyik oldalát és 6 egyforma csíkot vágunk belõle. A csíkokat csigavonalban feltekerjük és egyesével egymáshoz illesztjük õket.
A behûtött krémet a hûtõbõl kivéve gépet használva újra felhabosítjuk, így mehet a díszítõcsõbe, aminek segítségével felvisszük a torta felületére, majd egy simító segítségével szépen lehúzzuk a felesleget.
A krémbe nyomkodva felhelyezzük a torta oldalára a babapiskótákat, amiket egy szalaggal összekötünk, így szebb és tartósabb is lesz ;) A maradék krémet pedig kúp alakban a torta tetejére nyomjuk, erre helyezzük virágszirom szerûen a félbevágott eperszemeket kívülrõl befelé haladva.
Kész is :D Tálalás elõtt nem árthat egy kis pihentetés a hûtõben ;) Jó szórakozást az elkészítéséhez!