Fehércsokis-epres bonbon advent elsõ vasárnapjára

2011-11-27

sponsored links


A reményteli várakozás idõszaka ez, a keresztény hitvilágban Krisztus eljövetelére, a karácsonyra való felkészülés. Valamikor éjféli harangszó hirdette az advent, valamint az egyházi év kezdetét. Eredete az 5.-6. századra nyúlik vissza, ebben az idõben az emberek szigorú böjtöt gyakoroltak. Napfelkelte elõtt hajnali miséket tartottak, amelyeket "angyali misének", "aranyos misének" is neveztek. 1611-ben a nagyszombati zsinat advent elsõ vasárnapjától vízkeresztig megtiltotta az esküvõket, zajos mulatságokat. Az adventi koszorú hagyománya õsi idõket idéz, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival.
 Az adventi koszorú általában fenyõágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvõ fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.
Adventi koszorú készítése csupán a XIX. században jött divatba, azonban már a pogány korban is léteztek hasonló ünnepi díszek. Magyalt, fagyöngyöt és örökzöld növényeket használtak az ajtók díszeként. Az évszázadokkal ezelõtti pogány ...

Folytats a blogon ... reformkorikonyha.blogspot.com/2011/11...

sponsored links

Keres?s