Fehérboros sütõtök krémleves Fekete erdõ sonkával
sponsored links
Fehérboros sütõtök krémleves Fekete erdõ sonkával
Már rég fõztem sütõtök krémlevest, most bepótolom, persze egy kicsit másképp, mint amit eddig feltettem.Hozzávalók:
- 1 kisebb kanadai tök fele
- 1 szál sárgarépa
- 1 db krumpli
- 1 kisebb póréhagyma fele
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db chili
- 1db füstölt sonka kocka
- 1 dl fõzõ tejszín
- 1 dl fehér bor
- só
- õrölt fehér bors
- szerecsendió
- 5 dkg Schwarzwald Schinken (Fekete erdõ sonka)
- tökmag
- olíva olaj
- tökmag olaj
A tök alsó öblös végét levágom, magházát eltávolítom. A sárgarépát is felvágom, beteszem egy olajozott serpenyõbe, sózom, borsozom, locsolok rá olajat, 200 C fokon 30 percig sütöm. Néhány tökkockát félreteszek.
Közben a póréhagymát és a chilit karikára vágom, a fokhagymát aprítom.
Egy serpenyõben, szárazon, kicsit megpirítom a tökmagot, félreteszem.
Egy lábasban kevés olajon megsütöm a sonkát, kiveszem, félreteszem.
A zsiradékon a hagymát dinsztelem egy kis ideig, majd beledobom az aprított fokhagymát, fûszerezem, adok hozzá leveskockát, majd feleresztem vízzel, hozzáadom a felvágott chilit, a krumplit, s fõzöm. Majd hozzáadom a sült tököt és répát és megfõzöm.
Amikor kész, öntök hozzá bort, tejszint, botmixerrel összekeverem, majd felrottyantom.
Tálaláskor merek a tányérba levest, teszek bele néhány sült tököt, a középre helyezem a sült sonkát, szórok rá tökmagot, s locsolok rá tökmagolajat