Fehérboros csirkemáj zellerpürével.
sponsored links
Egyszerû, szaftos csirkemájat készítettem ebédre, és mivel éppen volt itthon egy nagyobb zeller, így a megszokott krumplipüré helyett, zellerpürével tálaltam. Mivel a csirkemájat nem szabad sokáig sütni, mert különben megkeményedik, és a zellerpüré is rövid idõ alatt elkészült, így az egész ebédfõzés nem tartott egy óránál tovább, és már tálalhattam is. Én nagyon szeretem a zeller karakteres ízét, de aki esetleg óckodik tõle, annak azt tudnám ajánlani, hogy a zellert egy nagyobb krumplival fõzze össze, ezzel lágyítva a püré ízét.
Hozzávalók a csirkemájhoz:
50 dkg csirkemáj
2 db vöröshagyma
1,5 dl fehérbor
só (ízlés szerint)
õrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 tk ételízesítõ
1 tk majoránna
1 kk kakukkfû
2 csipet õrölt szerecsendió
5 dkg vaj
1 ek olaj
Egy serpenyõbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a csirkemájat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fûszerekkel, majd forgassuk alaposan össze.
Ezután pároljuk pár percig, majd öntsük fel a borral, résnyire fedjük le a serpenyõt, és fõzzük 10-15 percig, hogy a máj átsüljön, és a szaftja kissé besûrûsödjön. (arra figyeljünk, nehogy túl sokáig süssük, mert a máj megkeményedik)
Az elkészült májat tálalásig tartsuk melegen.
Zellerpüré hozzávalói:
1 db nagy zeller (v. két kisebb)
10 dkg vaj
só
õrölt fehér bors
A zellert pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra.
Ezután öntsük fel annyi enyhén sós vízzel hogy ellepje, majd fõzzük puhára. Amikor puhára fõtt szûrjük le.
A leszûrt zellerhez adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük jó simára, habosra.
Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a zellerpürét, helyezzük rá a csirkemájat, locsoljuk meg a szafttal, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá, salátát, uborkát, savanyúságot.....