Fehérbableves
sponsored links
Talán sokan ismerik és készítettek már fehérbablevest, de én sokszor az egyszerû receptekkel is gondban vagyok, mint például mibõl mennyire is van szükségünk kérdés, sokszor felmerül bennem. Nálunk a fehérbableves füstölt csülökkel és szalonnával készül és egy kevéske rántással. El kell mondanom, hogy nem csak nekünk, hanem Emmának is nagyon ízlett.
Bár miután a házi májast, liba tepertõt is simán falja, már meg sem lepõdök.
Fehérbableves
Hozzávalók (6 személy részére):
25 dkg fehérbab
50 dkg füstölt csülök
15 dkg füstölt szalonna
2 szál karikára vágott répa
3-4 szem kockára vágott burgonya
1 kis csokor petrezselyem
1 fej apróra darabolt vöröshagyma
2-3 babérlevél
1 teáskanálnyi egész feketebors
só
2 csapott evõkanál liszt
1 csapott teáskanál fûszerpaprika
tálaláshoz:
tejföl
ecet
Elkészítés:
A babot és a csülköt elõzõ éjszaka beáztatjuk. Másnap a csülköt feldaraboljuk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet és a fekete borsot, majd kb. 1,5 óra alatt félpuhára fõzzük. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, kiszedjük és a visszamaradt zsiradékon az apróra darabolt vöröshagymát megdinszteljük. Beleszórjuk a lisztet és a fûszerpaprikát és simára keverjük. A fõzõlébõl 2-3 merõkanállal rászedünk, csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk a leszûrt babbal, a kisült szalonnával, a burgonyával és a répával együtt. További kb. 1-1,5 óra alatt készre fõzzük. A végén ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Tejföllel és ecettel tálaljuk!
Bár miután a házi májast, liba tepertõt is simán falja, már meg sem lepõdök.
Fehérbableves
Hozzávalók (6 személy részére):
25 dkg fehérbab
50 dkg füstölt csülök
15 dkg füstölt szalonna
2 szál karikára vágott répa
3-4 szem kockára vágott burgonya
1 kis csokor petrezselyem
1 fej apróra darabolt vöröshagyma
2-3 babérlevél
1 teáskanálnyi egész feketebors
só
2 csapott evõkanál liszt
1 csapott teáskanál fûszerpaprika
tálaláshoz:
tejföl
ecet
Elkészítés:
A babot és a csülköt elõzõ éjszaka beáztatjuk. Másnap a csülköt feldaraboljuk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet és a fekete borsot, majd kb. 1,5 óra alatt félpuhára fõzzük. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, kiszedjük és a visszamaradt zsiradékon az apróra darabolt vöröshagymát megdinszteljük. Beleszórjuk a lisztet és a fûszerpaprikát és simára keverjük. A fõzõlébõl 2-3 merõkanállal rászedünk, csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk a leszûrt babbal, a kisült szalonnával, a burgonyával és a répával együtt. További kb. 1-1,5 óra alatt készre fõzzük. A végén ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Tejföllel és ecettel tálaljuk!