Fehér pinot és a gyökerek

2011-11-14

sponsored links


A bor egészen alaposan meg tud határozni egy embert, akár az identitástudatát is. Az én szülõfalum például Szombathelyhez sokkal közelebb van, mint Sopronhoz, de borral kapcsolatos beszélgetésekben mindig inkább soproninak vallom magam (egyébként persze szigorúan vasigyerek az önmeghatározásom).

A duhaj évek elmúltával szerencsére már a soproni borok neveltek, a belváros több száz éves pincéiben találtunk egymásra a borral, meg a borhoz kapcsolódó, semmihez sem hasonlítható légkörrel. Figyeltem és habzsoltam az öregek szavait, a kötelezõ szófordulatokat, kóstoltam és ittam rendületlenül, belém ivódott a borvidék. Azóta sem találtam meg máshol a sopronihoz fogható siller borokat, és például a soproni vörösek miatt vagyok képtelen jóízûen meginni egy nagyon sûrû, alkoholos, erõteljesen fás borcsodát, még ha jó bor is.

A soproni sokkal inkább a savakról szól, a friss (kicsit hûvös) gyümölcsökrõl. Ezek biztosan nem annyira érettek, mint a délebbi borvidékeken, de a frissesség és a lendület mindenért kárpótol, természetesen csak akkor, ha megfelelõen hozzáértõ ember kezébe kerül az alapanyag.

Sopronnal méltatlanul keveset foglalkozik a boros közvélemény, ha meg igen, akkor sajnos legtöbbször kimerül egy olyan borász ajnározásában, aki még annyira sem érdemes, hogy a borvidék termelõi egyáltalán a véleményüket kifejtsék róla, ez ...


Folytats a blogon ... gasztroszex.blog.hu/2011/11/14/feher_...

sponsored links

Keres?s