Fehér csokis-epres torta. (Sütés nélküli)
sponsored links
A kánikula beköszöntével megkezdõdik nálam a sütés nélküli, gyümölcsös torták készítése, melyet ízlés szerint már elõzõ nap összeállíthatunk, majd tálalásig tartsuk a hûtõben. A sütés nélküli torták alapjának általában Gyõri Édes kekszet használok, de pl. a babapiskóta is alkalmas hozzá. Mivel a tejföl és az eper jól összeillenek, így ez a torta is tejföllel készült. Persze azért egy kevés fehér csokoládé is került a krémbe, és természetesen az elmaradhatatlan tejszínhab, melytõl igazán könnyû, és habos lett a torta. Eper helyett pedig ízlés szerint meggyel, málnával, esetleg ribizlivel is készülhet a torta....
Hozzávalók a kekszes alaphoz:
20 dkg Gyõri édes keksz
10 dkg vaj
A kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk alaposan össze.
A vajat melegítsük fel, majd öntsük a darált kekszhez, és keverjük össze.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütõpapírral, egyenletesen lapogassuk bele a vajas-kekszet, majd tegyük be legalább egy órára a hûtõbe.
Fehér csokis-epres rész hozzávalói:
20 dkg fehér csokoládé (pl. Milka)
4 dl tejföl
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor (fõzõs)
3 dl tej
20 gramm porzselatin + 1 dl víz
3 dl Hulala (v. habtejszín)
50 dkg eper
A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)
A fehér csokit gõzfürdõ fölött olvasszuk fel, majd kevergetve hûtsük langyosra, és keverjük hozzá a cukros tejfölhöz.
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék meleg tejhez, és állandó keverés mellett fõzzük sûrûre.
Ezután kevergetve hûtsük éppen csak langyosra, majd adjuk a csokis-tejfölös keverékhez, és keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hûl. Ezután öntsük a keverékhez, és szintén keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, szintén keverjük a csokis-tejfölös.... keverékhez.
A tortaformában lévõ kekszes alapra kanalazzuk rá a krém 1/3 részét, rakjuk ki az elõzõleg alaposan megmosott, és félbevágott eperrel, majd kanalazzuk rá a maradék krémet. (Kicsit ütögessük a megtöltött tortaformát az asztallaphoz, hogy a krém egyenletesen elterüljön, és ne maradjanak légbuborékok.)
Ezután a torta tetejét ízlés szerint rakjuk ki eperrel, majd tegyük be pár órára a hûtõbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellõen összeérjenek. (Én elõzõ nap összeállítottam a tortát, majd tálalásig a hûtõben pihent.)
Tálalás elõtt vegyük ki a hûtõbõl a tortát, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.