Fazzoletti Dolci - olasz reggeli
sponsored links
Persze, a klasszikus reggeli az a ristretto, de magyarok vagyunk, tudunk enni, nem csak rántottát :) Elnézést a sztereotip bevezetés kapcsán. Gyorsan elkészíthetõ, reggelinek kiváló, könnyû finomság. Az elkészítéshez pizza vágó is fog kelleni. Mondtam, hogy olasz. Az ötlet és az inspiráció (food52).
Hozzávalók (12 darab) :
- 1 csomag friss leveles tészta (230 gr, bolti verzió is megfelel)
- 200 gr apró szemû vagy áttört, zsíros túró (eredetiben ricotta)
- 1 tojás, fehérje külön választva
- 65 gr cukor
- 1 citrom vagy narancs (kezeletlen) héja reszelve
- 1 kis rum
- 30 gr kandírozott narancs apróra vágva (opcionális)
Elkészítés
- Elõmelegítjük a sütõt 180 C-ra.
- Sütõlemezt vagy nagy tepsit kibélelünk papírral. Célszerû nem a leveles tészta csomagoló papírját használni, nem éppen a célnak megfelelõ, ám kéznél van.
- A leveles tésztát kitekerjük a csomagolásából és ügyesen 12 egyenlõ részre, kockákra vágjuk. Ha tudjuk. Ez a legnehezebb rész az egészben, ugyanis a legtöbb tészta téglalap alakúra van elkészítve, s abból takarékosan kockákat vágni, nem egyszerû. Egy téglalapot ha a hosszú oldala mentén keresztbe elvágunk, két háromszöget kapunk. Abba már egészen jól lehet csomagolni a tölteléket. Bár nem kocka.
- A túrót áttörjük és elkeverjük a cukorral, kevés rummal és a tojás sárgájával. Hozzáadjuk a reszelt citrus héjat és ha van, a kandírozott gyümölcsöt. Összekeverjük.
- Ebbõl a krémbõl a kis tészta háromszögek közepébe teszünk csapott evõkanállal kis adagokat.
- A tojás fehérjét kicsit felverjük és lekenjük vele a tészta darabok széleit, hogy jobban, egybe tudjon megsülni.
- A téglalapból kivágott háromszögeket félbehajtjuk, vigyázva, hogy ne nagyon lapítsuk ki a tölteléket. A széleket villával óvatosan lenyomkodjuk.
- A bélelt sütõlemezre helyezzük õket, nem túl szorosan. 15 percig sütjük.
- Kivesszük, és frissen tálaljuk.
- Megszórhatjuk porcukorral és elõkészíthetünk egy kis házi lekvárt, ha esetleg a süteményünk sarkát mártogatnánk valamibe.