Fasirt lila hagymás majonézes krumplival
sponsored links
Laktató, melengetõ étel akár ebédre, de vacsorára is. A krumpli nálunk gyakran szerepel a konyhámban, de 200 év alatt minden nemzet konyhájában sztár lett. Évezredekkel ezelõtt az Andokban még vadon nõtt ez a gumós növény. A XVI. században a spanyolok hozták magukkal. A franciák Burgundiában próbálkoztak a termesztésével, talán e terület elnevezésében keresendõ az egyik magyar neve is. Az európaiak keserûnek tartották, mert a levelét ették, és többen meg is haltak mérgezésbe. Az éhinség idején aztán ráéreztek a gumó ízére és elindult diadal útja.
Hozzávalók: 4 adag
60 dkg sertéslapocka vagy csirkehús, 1 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, õrölt pirospaprika, õrõlt bors, 2 ek. olaj, só, zsemlemorzsa, 1 kg nem szétfövõ krumpli, 2 fej lila hagyma, 5 dkg kapribogyó, 5-6 cm-es friss tormadarab, (1 tojás sárgája, ha valaki maga készít majonézt) tubusos majonéz, 1 tk. mustár, 2 dl ...