Farsangi almás krémes torta
sponsored links
Kislányom iskolai farsangi bulijára vittük ezt a tortát, mely tombolaként lelt gazdára.
Remélem ízlett az újdonsült tulajdonosoknak!! :D
Hozzávalók:
tészta, laponként
3 tojás
19 dkg cukor
19 dkg liszt
1 cs. sütõpor
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
Vaníliás krém:
2 cs. vaníliás puding
5 dl tej
15 dkg cukor
15 dkg margarin
Almás krém:
4-5 szem alma
ízlés szerint cukor (kb. 10 dkg)
1 ek. zselatin
2 ek. langyos víz
(ha édesebb fajtájú az alma, citrommal vagy citromsavval kicsit pikánsabbá tehetjük)
Fondant:
kb. 1 kg cukor
2 ek. méz
1 ek. margarin
4-6 ek. víz
2 ek. zselatin
Elkészítés:
A lapokhoz összekeverjük a hozzávalókat és külön-külön tûpróbáig sütjük.
Rácson hûtjük.
A vaníliás krémhez, kevés tejben kikeverjük a pudingot a cukorral és a többi tejhez adva csomómentesre fõzzük.
Egy kevés margarint hozzákeverve és folpackkal letakarva hûtjük,
(így kevésbé bõrösödik meg) .
Az almás krémhez, a meghámozott és felkockázott almákat a cukorral pépesre,
ill. sûrûre fõzzük.
Mielõtt elzárnánk, kevés meleg vízben feloldjuk a zselatint és hozzákeverve, még egy percig fõzzük, ezután elzárjuk és hûtjük.
A fondantot aznap állítottam össze, mikor burkoltam a tortát, most nem hûtöttem.
Vízgõz felett egy tálba tesszük a vizet, abba feloldjuk a zselatint, hozzáadjuk a mézet és a margarint, majd az egészet 0,5 kg átszitált cukorhoz keverjük.
Ezután apránként hozzáadjuk a többi cukrot is, nem feltétlenül kell az 1 kg.
Egynemûvé gyúrjuk.
Felhasználás közben ill. tárolás esetén, folpackal letakarjuk, mert könnyen kiszárad a levegõn.
A tortalapokat kettévágjuk.
Mindig a felsõ részét fordítjuk alulra, így nem lesz véletlenül sem púpos a teteje.
Mielõtt betöltenénk a lapokat, a vaníliás krémhez hozzádolgozzuk a margarint, majd
ízlés szerint váltakoztatva megkenjük tortánkat.
A torta külsejét vékonyan megkenjünk mindenhol a vaníliás krémmel.
A fondantot porcukorral meghintett felületen kinyújtjuk, a tortára terítjük.
Az alját hagyhatjuk fodrosan vagy elvágjuk a torta mentén. Ezután kedvünk szerint díszíthetjük különbözõ formákkal, melyeket kevés vízbe mártott ecsettel kenünk meg, így rögzítve a helyükre.
A tortát vizes ecsettel fényesíthetjük is, persze óvatosan, nem eláztatva!
Használhatunk díszítésként különbözõ szórócukrokat is, Én a házilag készült szórócukraimat használtam. ;)
Az ÁLARC az pár órával a burkolást megelõzõen készült el.
Egy mûanyag álarcra folpackot rögzítettem.
Kinyújtottam egy darab fondantot, majd óvatosan az álarcra helyeztem.
Eltávolítottam a felesleget és kilyukasztottam a szemeket.
Hgytam megszáradni, majd a folpackkal együtt eltávolítottam a felületrõl, a folpackot pedig óvatosan lehúztam az álarcról.
Pár fondant dísszel megtámasztva a tortára helyeztem.
Az álarc is díszíthetõ különbözõ fondant mintákkal, szórócukrokkal.
A kis boszim Lara :