FANTASZTIKUS KUGLÓF, 100 ÉVES RECEPT EGY KUGLÓFMESTERTÕL
sponsored links
Isteni finom ez a kuglóf, kezdõk is bátran belevághatnak, mert garantáltan sikerük lesz vele. Könnyen kezelhetõ, puha (a héja is), foszlós, gyönyörû és nagyon finom- ezekkel a jelzõkkel tudom illetni ezt a kuglófot. Nagyon könnyû a tésztája!
Hálás köszönetem KissnéGriezer Erzsébet receptjéért.
Nagy formához a hozzávalók:
600 g liszt
3 db tojássárgája
90 g mangalica zsír (disznózsírt haszáltam, de lehet libazsírt is)
3 csomag vaníliás cukor
25 g friss élesztõ
csipet só
90 g kristály cukor
1 marék mazsola (ízlés szerint)
3 dl tej (ha házi, akkor + 1 dl langyos víz)
a forma kikenéséhez 1 evõkanál zsír és ugyanannyi liszt
A száraz hozzávalókat egy mély tálba tettem- liszt, só, cukor, van.cukor, a zsírral átdörzsöltem a két tenyerem között. A közepében kialakított mélyedésbe tettem a tojás sárgákat. Az élesztõt felfuttattam langyos tejben 2 kiskanál cukorral. Mindent egybeömlesztve addig dagasztottam, amíg nem vált el a kezemtõl és az edénytõl. Ez kb 10-15 perc lehetett. A felébe akár kakaót is gyúrhatunk.
Lekentem vízzel a tetejét, ne száradjon ki, és letakarva a tálat megkelesztettem. Közben elõkészítettem a kuglófformát, kizsíroztam, beliszteztem. A megkelt tésztából hengert formáltam és a formába fektettem. 200C fokra elõmelegítettem a sütõt, addig újra kelt a tészta. Betettem a sütõbe és levettem a hõt fokozatosan 150C fokra.
Addig sütöttem, amíg szép színe lett és nem ragadt a tészta a fa fogpiszkálóra. Kb 40 percig. Légkeverést írt az eredeti recept, de én alsó-felsõn sütöttem.
Vajjal megkenve isteni finom volt!!! Másnap is pihe-puha. Csipkebogyó lekvárral, málnaízzel, mézzel kóstoltam, nagyon gyorsan elfogyott :)
vicuska13.blogspot.hu