Falatozás Patricus Furminttal
sponsored links
A feladat: fõzni a Patricus 2010-es Furmintjához. Méghozzá valami olyasmit, amihez nem kell terített asztal, lehetõség szerint túl sok evõeszköz sem. Fingerfood a javából, tehát.
Az irányvonalat Fûszeres Eszter adta meg a nyers halas ételével, illetve bõszen olvasgattam a borról szóló leírást is, sõt kóstolgattam is alaposan.
Hogy milyen ez a bor? "A rendkívül esõs évjárat miatt a borban magasabb savak alakultak, emiatt a gyümölcsösség ízérzete magasabb, mint a korábbi évjáratoknál, ezzel együtt a bornak szép egyensúlya van. Ízében körte, zöld alma, citrusok. A teljes bormennyiség 20%-a tölgyfahordóban fermentálódott és érlelõdött, 80%-a acéltartályban. A hordó aromája a magasabb savak miatt kevésbé érezhetõ, mint a korábbi évjáratoknál, ezért a hasonló toast ízek elérését az ételnél ezúttal mellõzhetjük. A magasabb savak miatt viszont jól társíthatók fajsúlyos húsételek - ezek felveszik az erõsebb savakat -, a fûszerezés is lehet bátrabb. Pirospaprikás és paradicsomos húsételekkel ez a Furmint jól harmonizál pl. enyhén csípõs, joghurtos-paradicsomos indiai fûszeres csirkével (butter chicken), jól társítható töltöttkáposztához is és szintén a magasabb savak miatt jó lehet nyershalból készült ételekhez pl. sushihoz."
Nos, nálam nem lett semmiféle paprikás-paradicsomos vonal. A savanykásságot emeltem ki, a hordós vonalat a ...