FALAFEL - az igazi

2012-03-18

sponsored links


Vagy akár eredetinek is nevezhetném, de ettõl visszatart az, hogy a fûszerezése kissé másabb lett mégis.
Nemegyszer sütöttem már falafelt, de sosem lett az igazi: volt, hogy egy kásás masszává vált sütés közben, volt, hogy csak az elsõk sikerültek kvázi fasírtformájúakra, és volt, hogy gyönyörûszép formájú golyócskáim születtek, de ahhoz tojást kellett tennem a masszába. Igaz, hogy senkit sem zavart a tojás benne, de azért mégis kíváncsi lettem volna a dolog nyitjára, hiszen néha (legalábbis nekem) jól jön, ha tojásmentesen tudok elkészíteni valamit. Érdeklõdtem is egyszer a bloggerek körében, hogy vajon mitõl eshet szét, de elfogadható választ nemigen tudott senki sem adni. Aztán Alíz mégiscsak adott egy tippet: fõtt csicseriborsóval nem mûködik a dolog, csupán a beáztatott szárazzal. Erre igazán kíváncsi lettem volna, de mégsem tudtam, honnan lássak hozzá az elkészítéséhez, amikor eszembe jutott, hogy mégiscsak megkérdezem a jó öreg google-t, lássuk, mit tud az eredeti falafel készítésérõl. Rögtön második találatként SzÉva NoSalty-n megjelent receptjét dobta ki, eredeti arab receptként. Rákattintottam, és egybõl az elkészítését kezdtem olvasni. És igen! Csak áztatni kell. Mégiscsak ez lesz a titka, gondoltam! Aztán elolvastam a hozzávalókat, a sztorit és a kommenteket is, és eléggé meggyõzõ volt számomra minden ahhoz, hogy hozzálássak. Nem mondanám, hogy a gyors receptek közé tartozik, bár igazán nincs vele sok dolgunk, inkább türelemre van szükségünk, hogy kivárjuk a pihentetési idõket. Én pedig vártam, türelmesen. Igaz, hogy mielõtt hozzáláttam volna a formázáshoz, még mindig abszolút kételyeim voltak afelõl, hogy a tálamban lévõ kásás masszából hogyan lesznek nekem szép gömbölyû gombóckáim, de csodák csodájára egy morzsa nem sok, de még annyi sem mállott le róluk. A végeredmény pedig..... Nyamm...... ropogós külsejû, belül puha gombócok, és olyan laktatóak, hogy mindenféle egyéb hozzávaló nélkül, csupán némi mártásba mártogatva a 25 darabból vagy 8 megmaradt. Pedig jóval kisebb adagból készítettem, mint amekkorát az eredeti recept írt. Én a magam adagját, fûszerezését írom le.

Falafel rózsaszín mártással

Hozzávalók:  ...

Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2012/03/f...

sponsored links

Keres?s