Fahéjfagylalt vörösboros szilvaszósszal
sponsored links
A fahéj a fûszerek közül az egyik legnagyobb kedvencem. Rájöttem, hogy még sohasem csináltam belõle fagylaltot. Ezt a hiányosságot pótlandó, a minap neki is fogtam, és késõ délutánra már gombócozhattam is a vele készült fagyit. :) Elsõ alkalommal azonban egy kicsit másként készítettem, és akkor úgy éreztem, még egy kis fejlesztésre szorul. :D A 2. fahéjfagyis receptemmel viszont már teljesen elégedett voltam, így most végre itt is megmutathatom. :) Ha már lúd, legyen kövér alapon készült mellé egy kis szilvamártás is, mert szezonja van, és mert a szilva amúgy is szereti a fahéjat, ill. fordítva is. Én pedig õket együtt. :D
Hozzávalók:
Fagylalthoz (430 g-hoz):
2 tojássárgája
7-8 dkg cukor
2,5 dl tejszín
1,5 dl tej
1 fahéjrúd
1 vaníliarúd
1 mk. õrölt fahéj
Szilvaszószhoz:
50 dkg szilva (magozva mérve)
6 dkg finomítatlan nádcukor
2 cs. vaníliás cukor
1,5 dl félédes vörösbor (vagy szilvalé)
1 fahéjrúd
4 szem szegfûszeg
1 dkg étkezési kukoricakeményítõ
elkészítés:
- A fagylalthoz a tejet 0,5 dl tejszínnel, a cukorral, a fahéjrúddal, a vaníliamagokkal, valamint a vaníliarúddal együtt lábasba tesszük, felmelegítjük (nem forraljuk), majd kivesszük belõle a fahéj- és a vaníliarudat.
- A tojások sárgáját fém tálba téve, kézi habverõvel krémesre kavarjuk, majd folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a cukros-tejszínes tejet, és belevegyítjük az õrölt fahéjat.
- Abba a lábasba, amiben elõzõleg a cukros-tejszínes tejet melegítettük, annyi vizet engedünk, hogy a föléje helyezett tál alja ne érjen bele a vízbe.
- A krémalapot a vízgõz fölött, közepes lángon, kevergetve addig fõzzük, amíg híg szósz állaga nem lesz.
- A fõzött, fahéjas krémet hideg vízfürdõbe helyezzük, teljesen kihûtjük (ekkor még sûrûbbé válik), majd hozzáforgatjuk a habbá vert többi tejszínt. Hûtõben jól lehûtjük.
- A hideg krémalapot a fagylaltgép tartályába öntjük, és miután elkészült, a fagylaltot jól záródó mûanyagdobozba öntjük. Fogyasztásig mélyhûtõbe tesszük. (Fagylaltgép híján a kész krémet rögtön mûanyag dobozba öntjük, mélyhûtõbe tesszük, majd fél óránként villával átkeverjük.)
- A szószhoz a kimagozott, feldarabolt szilvát lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fûszereket, felöntjük 1 dl vörösborral, és puhulásig fõzzük. A fûszereket kidobjuk belõle.
- A fõtt szilva felét kivesszük a lébõl, félretesszük, a többit botmixerrel pépesítjük. A szilvalevet besûrítjük a maradék vörösborral simára kevert keményítõvel, végül belekeverjük a félretett fõtt szilvát. Kihûtjük.
- A kész fagylaltot a mélyhûtõbõl kivéve, negyedórát állni hagyjuk, majd gombócozzuk, és a darabos szilvaszósszal együtt tálaljuk.
- A fahéjfagylalt különösen jól illik az almás réteshez, sõt osztrák Apfelstrudellel az igazi. De almás vagy szilvás muffin, esetleg palacsinta mellé is kínálhatjuk.
- A szilvaszószt sûrûbbre is fõzhetjük, így palacsintatöltelék lehet belõle, amihez fahéjfagylaltot kínálhatunk. A szószt húsok mellé is adhatjuk.