Fahéjas túrós sütemény
sponsored links
A túrótól puha tészta karamellizálódott fahéjas cukros ropogós burokban Igazából a sütés napján a legfinomabb.!
Ezek a fahéjas háromszögek eredetileg csak egyik oldalukon voltak fahéjas cukorba mártva, mígnem egyszer véletlenül alul felül meg nem kapták ezt a bevonatot. Azóta csak így ajánlom megsütni, hiszen a sütemény alján csodálatosan karamellizálódik a bevonat egy finom ropogós réteget képezve. E mellet ugye a túró a tésztába kerül, ettõl lágyan puha lesz. Igazából a sütés napján a legfinomabb, ha marad belõle ne fedjük le, ne tegyük dobozba, hagyjuk szabadon!
Hozzávalók:
250 g liszt
125 g vaj
250 g túró
1 tojás
1/2 teáskanál étkezési szódabikarbóna
1/2 teáskanál természetes vanília kivonat
2 evõkanál barna bio nádcukor
1/2 evõkanál õrölt fahéj
A puha vajat kikeverjük a tojással, majd a túróval, és belekeverjük a vaníliát. A legsimább habos eredményt botmixerrel, vagy keverõgéppel tudjuk elérni, és a sima állag eléréséhez leginkább a lágy házilag készült túrót ajánlom. A kikevert alaphoz hozzáadjuk a liszttel elkevert szódát, és összeálltjuk a tésztát. Ezt már többnyire kézzel végzem, hiszen fontos hogy közvetlenül érintkezzünk a tésztával. Az így kapott tésztagombócot fóliába csomagolva legalább fél órát a hûtõben pihentetjük.
A tésztából hosszú hengeres csíkokat formázunk, és diónyi darabkákra osztjuk szét.
Egyenként kisodorjuk, igyekezve tartani a kerek formát, kb 2 mm vastagságúra.
A köröket félbe, majd negyedbe hajtjuk. A kapott kis háromszögeket a fahéjas cukorba forgatjuk, kézzel jól belenyomjuk, hogy minél több a tésztához tapadjon belõle, és maga a tészta pedig kicsit ellapuljon.
Közepes tûzön aranybarnára sütjük.