Fahéjas rózsabarack
sponsored links
Hozzávalók: (egy adaghoz)
5 kg rózsabarack
60 dkg cukor
1 tk õrölt fahéj
1 cs. befõtt tartósító (én a Haas termékét használom)
Elkészítés:
A barackokat megmossuk, kimagvaljuk. Egy nagyobb lábosba belemérünk 1,9 liter vizet, beleszórjuk a cukrot és a fahéjat, s hagyjuk, hogy alaposan összefõjön, teljesen felolvadjon benne a cukor. Közben az alaposan kimosott, száraz üvegeket felsorakoztatjuk a tûzhely mellett, hogy kéznél legyenek. Amikor már jó a szirup, akkor üvegnyi adagokban beletesszük a barackot. Nem kell fõzni, csak átforgatjuk a cukros-fûszeres lében, és jól lecsepegtetve már mehetnek is az üvegekbe. Ha elfogyott a gyümölcs, akkor a tartósítót a lébe szórjuk, újra forraljuk, majd ügyesen az üvegekbe merjük. Ahány ház, annyi szokás, és én maradok is annál amit annak idején az anyukámtól láttam, vagyis az üvegekre befõttfóliát teszek, és csak aztán jöhet a tetõ. Fejre állítom a befõtteket öt percre, aztán mehetnek a száraz dunsztba, majd ha teljesen kihûltek, a spájz polcaira.
Sokan azt gondolják, hogy a befõzés valami õrdöngõs dolog. Hála azonban a mai modern tartósítóknak, már könnyen megy a dolog. Persze van aki ódzkodik ezektõl a tasakos poroktól, s akad aki egyenesen el is ítéli azokat, akik alkalmazzák. Na de mindenki maga dönt, hogyan teszi el a télére szánt finomságokat. Én ezzel a módszerrel, s még soha semmi nem romlott meg, mindig jó ízû befõtt, savanyúság került elõ az üvegeimbõl.
5 kg rózsabarack
60 dkg cukor
1 tk õrölt fahéj
1 cs. befõtt tartósító (én a Haas termékét használom)
Elkészítés:
A barackokat megmossuk, kimagvaljuk. Egy nagyobb lábosba belemérünk 1,9 liter vizet, beleszórjuk a cukrot és a fahéjat, s hagyjuk, hogy alaposan összefõjön, teljesen felolvadjon benne a cukor. Közben az alaposan kimosott, száraz üvegeket felsorakoztatjuk a tûzhely mellett, hogy kéznél legyenek. Amikor már jó a szirup, akkor üvegnyi adagokban beletesszük a barackot. Nem kell fõzni, csak átforgatjuk a cukros-fûszeres lében, és jól lecsepegtetve már mehetnek is az üvegekbe. Ha elfogyott a gyümölcs, akkor a tartósítót a lébe szórjuk, újra forraljuk, majd ügyesen az üvegekbe merjük. Ahány ház, annyi szokás, és én maradok is annál amit annak idején az anyukámtól láttam, vagyis az üvegekre befõttfóliát teszek, és csak aztán jöhet a tetõ. Fejre állítom a befõtteket öt percre, aztán mehetnek a száraz dunsztba, majd ha teljesen kihûltek, a spájz polcaira.
Sokan azt gondolják, hogy a befõzés valami õrdöngõs dolog. Hála azonban a mai modern tartósítóknak, már könnyen megy a dolog. Persze van aki ódzkodik ezektõl a tasakos poroktól, s akad aki egyenesen el is ítéli azokat, akik alkalmazzák. Na de mindenki maga dönt, hogyan teszi el a télére szánt finomságokat. Én ezzel a módszerrel, s még soha semmi nem romlott meg, mindig jó ízû befõtt, savanyúság került elõ az üvegeimbõl.