Fahéjas matyórózsa
sponsored links
Általában a saját magam által kitalált alakzatokat öntöm kalács formába, de amikor megláttam Jákli Judit csodás pékáruját, már tudtam, hogy ezt a szépséget mindenképpen én is elkészítem. Bár a tészta a saját bevált kalács alapom, de így is nagyon puha, foszlós finomság lett belõle. Csak 8 részre osztottam a kelt tésztát, így kicsit nagyobb méretû rózsák sültek.
Egy pohár tej vagy kakaó mellé kiváló kísérõ. Ezer hála a formázási technikáért Judit!
Egy pohár tej vagy kakaó mellé kiváló kísérõ. Ezer hála a formázási technikáért Judit!
Hozzávalók 8 kalácshoz:
- 55 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg élesztõ
- 2,5 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 ek méz
- 5 dkg margarin
- 1 egész tojás
Töltelékhez:
- 6 ek cukor
- 2 tk õrölt fahéj
- 4 ek olaj
Tetejére:
- 1 tojás
Az élesztõt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztõt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 db, közel egyforma részre vágjuk.
Gombócokat formázunk, amiket kb. 10 percig hagyunk kelni.
Majd egyesével ovális alakúra nyújtjuk.
Lekenjük olajjal. Meghintjük a fahéjas cukorral.
A szélesebbik oldaláról szorosan feltekerjük.
A kalácsoldalához csípjük a tészta szélét, majd ezt a részt alulra fordítjuk.
Egy éles késsel a végeket kettévágjuk úgy, hogy középen kb. 4-5 cm átvágatlan részt hagyunk.
Elõször a felsõ részt fogjuk, a két félbe vágott tésztát kifelé fordítva kettõször megtekerjük és a tésztás részükkel szemben összecsípjük.
Ezt az alsó vágott résszel is elvégezzük.
Ezután a két összecsípett véget egymáshoz húzzuk félkör alakban és összecsípjük azt is.
A kalácsokat sütõpapírral bélelt tepsibe emeljük.
Hagyjuk még kelni 30-40 percet.
Lekenjük egy felvert tojással.
Elõmelegített sütõbe tolva 20 perc alatt 180 fokon hõlégkeveréssel megsütjük.