Fahéjas koszorú
sponsored links
Két napja ítéletidõ tombol. A viharok, zivatarok egymást érik. A villámlásról és mennydörgésrõl már nem is beszélve. Ma reggel 35 mm esõ esett, a tegnapi és tegnapelõtti 45 mm "mellé". Azt hiszem kijelenthetem, hogy ez nem egy álomba illõ nyári nap. :D De mint mindennek, ennek is megvan a maga szépsége. Bár nem vagyok túlzottan kibékülve a villámlással -egyszer sikerül igen közelrõl szemtanúja lenni-, azt azért el kell ismernem, hogy csodaszépek tudnak lenni. :) Ezt tegnap hajnalban úgy nagyjából 150-szer nyugtázhattam, míg 3 és fél 4 között bambultam ki az ablakon. :D De akár olvashattam volna is, mert áram ugyan nem volt, de a villámok nappali fényességet varázsoltak. Ám hogy végre a süti felé kanyarodjak... Az ilyen idõnek az a másik nagy elõnye, hogy jöhet egy finom jókedvre derítõ kelt tészta. :D Most épp fahéjasan és koszorú formában. :) Egy bögre tejjel, vagy teával remek uzsonna, vagy akár reggeli is lehet.
Hozzávalók egy 24 cm átmérõjû koszorú formához:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztõ
6 dkg cukor
7,5 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 csipet só
a töltelékhez:
3 ek. olvasztott vaj
6-7 ek. cukor
1 ek. õrölt fahéj
Továbbá:
vaj a formához
- A tésztához a langyos tejben 1 evõkanál cukorral és 1 evõkanál liszttel felfuttatjuk az élesztõt.
- A többi hozzávalót tálba tesszük, majd az élesztõvel együtt összeállítjuk a tésztát. Gombóccá formázva 10 percet pihentetjük.
- Lisztezett deszkán ~30x60 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük fahéjas cukorral és hosszabbik oldalánál fogva óvatosan feltekerjük.
- 30-32 db egyforma részre vágjuk és a csigákat tetszés szerinti mintában lerétegezzük a kivajazott formában. 185°C-ra elõmelegített sütõben 30-35 perc alatt készre sütjük.
- A formában pihentetjük 10 percet, ezután a formából kivéve, rácsra téve langyosra hûtjük. Porcukorral hintve tálaljuk.
A receptet megtaláljátok a Kifõztük májusi számában is. :)