Fahéjas-kardamomos csiga

2011-09-13

sponsored links

olyan, mint egy fahéjas csiga, csak finomabb

A legutóbbi IKEA-vizit alkalmával észrevettem, hogy a svéd ételek közt megbújik pár receptkártya is. Volt minimum kétféle halas (az egyik lasagne), és ez a fahéjas tekercs. Levi valamikor megkóstolta, és jónak ítélte (mondjuk fahéj és cukor van benne, nagyon rossz kell valami legyen ezekkel, hogy ne legyen neki jó), úgyhogy hoztam egy süteményes kártyát.

Semmi extra nincsen benne, csak kicsit sokáig tartott mire eljutottam a megvalósításhoz, mert egyrészt meleg volt a sütéshez, másrészt kardamom nem terem minden bokorban, én meg viszonylag ritkán hagyom el a XI. kerületet (sõt, ami azt illeti, általában 2,5 km-es körön belül maradok).

Az eddig általam ismert kelt tészta receptekhez képest volt benne pár "furcsaság", amikrõl menet közben kiderült, hogy tök jó dolgok. A tésztába nem kell tojás, remekül lehet vele dolgozni, és finom is. Az alapvetõen vajas-cukros töltelékbe kevés vizet is bele kell dolgozni - ezzel kapcsolatban végképp szkeptikus voltam, hisz össze sem lehet õket keverni, meg minek, de tévedtem: össze lehetett, prímán, sokkal habosabb és könnyebben kenhetõ lett tõle. És végül a sütés, 250 fokon 7-8 perc. 250 fokon csak pizzát szoktam sütni, sokan még azt sem, és csak dísznek van a sütõjükön az utolsó pár 10°C (pedig ez nem olyan, mint az autók kilométerórája, hogy a vége csak dísznek van odarajzolva). Megsült ennyi idõ alatt, kívül szépen megpirult, belül sem volt nyers, hanem pont jó foszlós. A buktasütés konstans nehézsége, hogy ég az alja, nincs meg a teteje?

Hozzávalók:

a tésztához: ...


Folytats a blogon ... lillafoz.blogspot.com/2011/09/fahejas...

sponsored links

Keres?s