Fahéjas kalász

2014-03-05

sponsored links

Már több alkalommal készítettem kalász alakú péksütit, de fahéjas ízesítéssel még most elõször. Nagyon finom, puha kalács, kiváló reggeli egy pohár tej kíséretében.


Hozzávalók 6 kalászhoz:
Tésztához:
  • 55 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg élesztõ
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek méz
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás
Töltelékhez:
  • 5 ek cukor
  • 1 tk fahéj
Tetejére:
  • 1 nagyobb tojás sárgája
Az élesztõt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztõt, a maradék cukrot, a sót, a szobahõmérsékletû margarint, a tojást, a mézet, a vaníliát és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk.
Vékonyra, kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
3 egyenlõ széles csíkra vágjuk.
A csíkokat megkenjük olajjal.
A fahéjas töltelékkel megszórjuk a tésztákat, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet.
Majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk.
Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva és a végeit betûrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.)
Sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.
Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval 45 fokos szögben 2 cm-ként bevágjuk a tésztát kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig.
Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra és így tovább.
Lekenjük õket tojás sárgájával.
Elõmelegítjük a sütõt, addig is kelnek kicsit még a kalászok.
180 fokon hõlégkeveréssel 15 perc alatt szép barnára sütjük õket.


Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/03/fahej...

sponsored links

Keres?s